Консорціум громадських аналітичних центрів ~ Центру економічних і політичних досліджень ім. Олександра Разумкова, Центру політико-правових реформ та Інституту економічних досліджень та політичних консультацій — за сприяння Міжнародного фонду "Відродження" 23 квітня ц.р. зібрав зустріч лідерів громадської думки та провідних незалежних експертів України з метою висловити своє бачення подолання сьогоднішньої, небезпечної для долі країни, політичної кризи, яка поглиблюється.

Результатом зустрічі стала узгоджена ЗАЯВА, текст якої українською та англійською мовами оприлюднено на прес-конференції в інформаційній агенції ІНТЕРФАКС 27 квітня 2007 р.

                                                          ЗАЯВА

Відео дня

Ми, хто підписав цю заяву, надзвичайно стурбовані тривалою політичною кризою в країні, відсутністю прогресу в її подоланні. Подальше поглиблення кризи загрожує розколом в державі, ставить під сумнів цілісність України, підриває довіру до України з боку міжнародної спільноти.

Вважаємо, що кризу спричинили недосконалі та недостатньо легітимні конституційні зміни, які порушили баланс влад, невміння та небажання політичних сил співіснувати та співпрацювати в ім`я національних інтересів, домовлятися та дотримуватися домовленостей, домінування особистих та вузько політичних інтересів над загальнонаціональними, порушення Конституції та законів України, вибіркове застосування законодавства, слабкість інститутів, що гарантують верховенство права і демократію, насамперед, судової гілки влади та не розмежованість політики і бізнесу.

Вітаємо готовність всіх друзів України допомогти у подоланні кризи порадами та рекомендаціями ззовні. Відзначаємо важливість врахування українськими політиками Резолюції ПАРЄ від 19 квітня 2007 року, але, на наше переконання, криза має може бути вирішена виключно власними силами.

Ми вважаємо, будь-яке рішення Конституційного Суду не дозволить подолати політичну кризу у всій її глибині, а тому оптимальним шляхом її розв’язання є обов’язковий політико-правовий компроміс, який включатиме згоду всіх політичних сил щодо необхідності проведення дострокових парламентських виборів.

Для уникнення перетворення існуючої кризи на перманентну, достроковим парламентським виборам повинно передувати:

· налагодження ефективного діалогу між усіма учасниками конфлікту;

· відновлення повноцінного функціонування Верховної Ради України з метою прийняття законів, необхідних для досягнення компромісу та проведення легітимних виборів;

· відмова від радикальних закликів та заходів, що загострюють ситуацію, а також відмова від втягування громадян у вуличні протистояння;

· припинення політичних спекуляцій навколо питань, що розколюють суспільство та руйнують цілісність держави;

· зважена та відповідальна перед суспільством позиція ЗМІ, які не мають бути інструментом політичної пропаганди, штучного нагнітання протистояння між громадянами.

Для забезпечення легітимності дострокових парламентських виборів необхідно внести зміни до Закону „Про вибори народних депутатів України”, у якому передбачити проведення виборів на пропорційній основі, запровадивши регіональні відкриті списки, відмовитись від підвищення прохідного бар’єру, створити умови для реалізації права громадян на усвідомлений вибір своїх представників у Парламенті.

Ми переконані, що інтереси суспільства вимагають компромісу, основними складовими якого мають бути: законодавчо гарантоване забезпечення прав опозиції, а також досягнення принципової згоди, а, за можливості, ухвалення до виборів законів, що розмежовують сфери відповідальності між Президентом та Урядом України, першочерговими з яких є оновлений Закон „Про Кабінет Міністрів України” і Закон „Про Президента України”.

З метою запобігання майбутніх криз державної влади в країні вважаємо за необхідне якнайшвидше розпочати спільну роботу над удосконаленням Конституції України. Така робота має здійснюватися через створення Конституційної комісії до складу якої увійшли б фахівці, політики та представники громадськості.

Ми сподіваємося, що політики здатні на компроміс заради України.

БАКІРОВ ВІЛЬ 

БИСТРИЦЬКИЙ ЄВГЕН

БУРАКОВСЬКИЙ ІГОР 

ГАЙВОРОНСЬКИЙ ОЛЕКСА 

ДЕРГАЧОВ ОЛЕКСАНДР 

ЗАБУЖКО ОКСАНА 

ЗАХАРОВ ЄВГЕН 

ЗІСЕЛЬС ЙОСИФ 

КОГУТ ІГОР

КОЗЮБРА МИКОЛА

КОЛІУШКО ІГОР 

КУЛЬЧИЦЬКИЙ СТАНІСЛАВ

КУРКОВ АНДРІЙ

КУЧЕРІВ ІЛЬКО

МОСТОВИЙ ВОЛОДИМИР

НУДЕЛЬМАН ВОЛОДИМИР

ПАСХАВЕР ОЛЕКСАНДР

ПОПОВ ІГОР

ПОПОВИЧ МИРОСЛАВ

РАЧОК АНАТОЛІЙ

ЧАЛИЙ ВАЛЕРІЙ 

ЩЕРБАК ЮРИЙ

ЮХНОВСЬКИЙ ІГОР

ЯКОВЕНКО НАТАЛІЯ

ЯЦКІВ ЯРОСЛАВ