Українська інтелігенція вважає, що єдиним виходом з політичної кризи в державі є дострокові вибори.

Про це заявила на прес-конференції в УНІАН президент Національної асоціації україністів, академік НАН України Ганна СКРИПНИК.

Також про це йдеться і в поширеній на прес-конференції заяві Національної асоціації україністів, Конгресу української інтелігенції, Всеукраїнського товариства "Просвіта", Товариства "Україна-Світ", Громадської культурно-освітньої організації та творчої спілки.

Відео дня

В заяві висловлюється стурбованість з приводу затяжної політичної кризи, спричиненої протистоянням політичних еліт, боротьбою “владних олігархічних кланів” за свої економічні інтереси.

Представники інтелігенції наголошують, що коаліційна більшість та створений нею уряд неодноразово “безвідповідально порушували домовленості, задекларовані в Універсалі єдності, намагаючись змінити зовнішньополітичний курс держави, розігруючи мовну карту, погрожуючи ліквідацією інституту Президента". На тлі подальшого зубожіння населення чинна влада запровадила кількаразове зростання тарифів на комунальні платежі, допустила протиправне "розбазарювання" комунальної міської власності та використання владних привілеїв для самозбагачення коштом всього народу. Коаліційні фракції Верховної Ради, замість реалізації передвиборчих обіцянок "покращення життя народу вже сьогодні", вдалися до неконституційних способів фактичної узурпації влади шляхом порушення конституційних норм щодо формування коаліції та спотворення таким чином справжніх результатів народного волевиявлення, перебирання на себе та уряд повноважень Президента, гарантованих йому Конституцією”.

На думку авторів заяви, все це призвело до ігнорування конституційного принципу народного суверенітету, створювало пряму загрозу конституційному ладу і безпеці держави. Тому, вони переконані, що укази Президента про дострокові парламентські вибори є адекватною спробою захистити Конституцію і територіальну цілісність держави, гарантувати безпеку і добробут її громадян.

“Ми підтримуємо рішення Президента і вважаємо, що тільки сам народ шляхом волевиявлення на виборах дасть відповідь на політичні виклики часу”, - наголошується в заяві.

“Закликаємо всі державницькі політичні сили, чинний уряд, опозицію та коаліційну більшість Верховної Ради шукати як правових, так і політичних шляхів подолання політичної кризи в країні. На наш погляд, вихід сьогодні один - йти на дострокові вибори. Вважаємо, що тільки перевибори з відкритими списками і новий неолігархічний склад Верховної Ради поверне моральність у політику, відповідальність депутатів та урядовців перед народом, припинить розкрадання національних багатств і ресурсів, забезпечить духовне відродження нації”, - наголошують українські інтелігенти.

Документ підписали, серед інших, голова Товариства "Україна-Світ" Іван ДРАЧ, президент Міжнародної асоціації україністів, академік НАН України Я.ЯЦКІВ, академік НАН України Іван ДЗЮБА, голова Всеукраїнського товариства "Просвіта" Павло МОВЧАН, голова Українського фонду культури, академік НАН України Борис ОЛІЙНИК, керівник Інституту національної політики, академік НАН України Ігор ЮХНОВСЬКИЙ, директор Інституту літератури ім. Т. Г.Шевченка НАН України, академік НАН України Микола ЖУЛИНСЬКИЙ, народний артист України Тарас ПЕТРИНЕНКО.

Відомий кінорежисер Юрій ІЛЛЕНКО висловив думку що Україна сьогодні переживає “момент великого революційного ренесансу”. Він назвав ситуацію позитивною, оскільки вона на його думку, призведе до передачі народу реальної влади. Ю.ІЛЛЕНКО переконаний, що через вибори необхідно здійснити своєрідну люстрацію політиків: “необхідно передати люстрацію виборцю... щоб він не обирав олігархів, тих, хто себе заплямував...”.

Т.ПЕТРИНЕНКО, у свою чергу, висловив побоювання, що Україна може втратити незалежність, якщо тягнути з виборами. Він вважає, що навіть якщо вибори багато чого не змінять, їх все одно необхідно проводити – “перед тим, як лікувати хворого, треба стабілізувати його стан”, а це, на його думку, можуть зробити вибори.

Учасники прес-конференції також висловлювали думку, що криза почалась з внесення змін до Конституції у 2004 році. Тому більшість присутніх висловилась за необхідність внесення змін до Основного закону.

Зокрема, Іван ЗАЄЦЬ запропонував внести зміни до Конституції, дозволивши Президенту брати на себе відповідальність і розпускати парламент з політичних підстав.