21 рік тому відбулася подія, наслідки якої ще довго нагадуватимуть про себе людству – 26 квітня 1986 року на четвертому блоці Чорнобильської АЕС вибухнув реактор. Наймасштабніша техногенна катастрофа в історії людства повинна б кардинально змінити світогляд людини і бачення моделей суспільного розвитку, проте споживче відношення до природи і відсутність стратегічного мислення залишаються головними тенденціями теперішнього часу.

Жити «сьогоднішнім днем» і не думати про «день завтрашній» властиво політикам, які піклуються насамперед про свої інтереси, а не про довгострокові перспективи країни. Прикладом того є те, як українські члени уряду забули Чорнобиль, а разом з тим – тисячі покалічених доль і мільйони, які постраждали від ЧАЕС. Україні знову нав`язують атомний шлях розвитку!

Прийнята урядом в березні 2006 року «Енергетична стратегія України до 2030 р.» передбачає будівництво 20 атомних електростанцій на тих же технологічних засадах, що і Чорнобильська АЕС – це є прямою загрозою національній безпеці України. Продовженням цього небезпечного «сценарію» стало офіційне проголошення Енергоатомом в січні 2006 року планів будівництва в 30-кілометровій зоні на базі ЧАЕС сховища для відпрацьованого ядерного палива спільно з американською компанією „Холтек Інтернешнл”. Ухвалене рішення мало прихований і кулуарний характер, громадськість повідомили не просто про намір, а про план впровадження небезпечного проекту.

Відео дня

Країна не повинна бути заручником атомного лобі, яке практично вибрало Україну об`єктом для своїх експериментів і наживи! Партія Зелених України спільно з іншими природоохоронними і екологічними організаціями виступили з протестом проти рішень, які нав`язують українському суспільству. Зелені переконані, що орієнтація на короткострокові цілі і непродуманість енергетичної політики загрожують катастрофою глобального масштабу. Будівництво тимчасових сховищ матиме складні соціально-економічні (втрата економічної привабливості і конкурентоспроможності) і екологічні наслідки (збій у  функціонуванні  екосистем) і не вирішить проблему відпрацьованого ядерного палива, а зроблять її вдвічі дорожче. Адже через 50 років вміст цих контейнерів треба буде повторно ховати, оскільки переробляти їх дуже дорого і небезпечно. Сьогодні СВЯП-2, побудований Фраматомом за 100 млн. доларів, нікому не потрібний. ХОЛТЕК наполягатиме на сумі 200 млн. доларів за своє сховище для палива ЧАЕС. Куди через 50 років все це подіти? Наука відповіді не дає...

Тоді як розвинені країні вирішують проблему відпрацьованого ядерного палива зусиллями міжнародної кооперації і використовують надійні наукові проекти (Фінляндія ховає ядерні відходи в геологічних породах), Україну підсаджують на „атомну голку”. Такими діями українські політики прирікають Україну на нові глобальні проблеми, і тому ми повинні зупинити цей небезпечний процес!

Пам`ятати Чорнобиль і жертви трагедії – моральний обов`язок кожного. Вибух на Чорнобильській АЕС послужив причиною радіоактивного забруднення всієї території України, тим самим, загрожуючи існуванню українською націй. Пам`ятаючи про тих, хто потерпів, не дамо повторитися трагедії!

Вогонь є символом пам`яті і одночасно життя, тому з свічок, що горять, на Михайлівській площі буде побудований знак «радіаційної небезпеки». Прийди і вшануй пам`ять жертв Чорнобиля - запали свічку, пригадай тих, хто став жертвами «мирного атома», і не допусти нові жертви політичної  безвідповідальності.

Початок в 20.00

За додатковою інформацією звертайтеся:

тел.: 38 044 278 26 81