14-18 травня у Рівненській області відбудеться Асамблея лауреатів Національної премії України ім. Т.Шевченка, на якій планується створити Академію лауреатів цієї премії.

Про це повідомив сьогодні на прес-конференції в УНІАН голова Комітету з Національної премії України ім. Т.Шевченка Роман ЛУБКІВСЬКИЙ.

За його словами, ідея проведення форуму виникла у середовищі лауреатів премії ім. Т.Шевченка. Його метою є зібрати усіх лауреатів, як з України, так, можливо, і з-за кордону з тим, щоб “дати оцінку тому, що створено великою групою людей, які є носіями вищої літературно-мистецької нагороди в Україні, та подумати, як можна використати загалом для добрих справ творчий потенціал”. Згодом ця думка знайшла підтримку у керівництва Рівненської області, додав Р.ЛУБКІВСЬКИЙ.

Відео дня

Він висловив задоволення, що захід проходитиме саме на Рівненщині, оскільки це край з великою літературно-історичною духовною традицією.

“На Рівненщині фігурує Острозька академія... Тут дуже тонко і делікатно поєднується українська духовна традиція з традицією загальноісторичною - від глибини, давнини до Берестчечка, до козаччини, до післявоєнних подій, Української повстанської армії, а також письменників, які є дуже важливими для української літератури – Іван Багряний, Борис Тен”, - сказав Р.ЛУБКІВСЬКИЙ.

Щодо майбутньої Академії він повідомив, що це буде “асоціативне об’єднання людей за певними переконаннями, за духовними орієнтирами”. Метою її діяльності є налагодити прямий зв’язок з читачами в усіх найвіддаленіших регіонах України, нести людям “українське слово”, сприяти виданню українських книг тощо, сказав він.

“Якщо запрацює наша структура, ми будемо подорожувати, мандрувати не тільки близькими до Рівненщини краями, а будемо шукати можливості діалогу, контакту зі слухачем, читачем і з глядачем і в інших місцях нашої країни”, - наголосив Р.ЛУБКІВСЬКИЙ.

У свою чергу голова Рівненської облдержадміністрації Віктор МАТЧУК повідомив, що з точним місцем проведення форму керівництво області поки визначається. “Це буде точно не тільки у місті Рівному, тобто перелік тих місць, де плануються заходи, крім Рівного, це ще Острог, Дермань, Дубно, Корець. Остаточний перелік доформовується”, - сказав він. Губернатор також поінформував, що на участь в Асамблеї уже дали згоду понад 70 лауреатів, загалом їх очікується близько 100 осіб - це художники, артисти, скульптори, архітектори та інші митці.

За словами В.МАТЧУКА, у суспільстві зараз створилася така ситуація, коли де-факто вже створені різні еліти – політична, бізнесова, але в Україні практично відсутня культурна, мистецька еліта, “а нормальне європейське супільство без такої еліти не може вважати себе повноцінним. Враховуючи це й була підтримана ідея лауреатів”.

Губернатор пообіцяв створити усі умови, за яких на Рівненщині лауреатам Національної премії ім.Т.Шевченка була б надана можливість зібратися і комфортно попрацювати, поспілкуватися, провести майстер-класи, круглі столи, дати змогу обмінятися думками і “бути почутими людьми, а також самим почути людей з приводу того, чим вони займаються, і того, що відбувається в державі взагалі”.