Всеукраїнська громадська організація “Альянс “Майдан”” констатує, що після виборів 2006 року політики не переймаються інтересами суспільства, натомість вони борються за владу, наслідком чого стала нинішня криза.

Як зазначив на прес-конференції в УНІАН представник альянсу Віктор ГАРБАР, такого висновку “Майдан” дійшов після вивчення ситуації за допомогою мережі регіональних бюро з моніторингу, захисту та лобіювання суспільних інтересів. За його словами, Альянс “Майдан” пропонує політикам, замість згубних для країни змагань за абсолютну владу, вирішити нагальні суспільні проблеми: забезпечення рівного доступу до правосуддя та послуг влади, до якісної медицини та освіти, ліквідувати “рудименти совкового феодалізму” в житлово-комунальній сфері та відносинах власності.

“Як і рік тому, ми наголошуємо, що єдиною ідеєю, які може об’єднати Україну, є дотримання прав людей, а не тільки політиків”, - зазначив В.ГАРБАР.

Відео дня

За словами іншого представника Альянсу “Майдан” Анатолія БОНДАРЕНКА, в рамках програми ”Стань ефективним власником свого житла” у трьох містах України проведено семінари- роз’яснення про те, як покращити послуги, що надають житлово-експлуатаційні контори, як формуються житлові тарифи і як сплачувати лише за ті послуги, які люди реально отримують.

У свою чергу, правовий радник “Майдану” Олександр СЕВЕРИН зазначив, що організація розпочала реалізацію проекту “Доступ до інформації та діяльність органів державної влади”. В рамках проекту актив “Майдану” надіслав до 24 органів державної влади 292 узгоджених запитань, які стосувалися прав і свобод людини, стану дотримання законності та правопорядку. За його словами, у 2006 році “лідером” з дотримання інформаційного законодавства стало Міністерство праці і соціальної політики, яке надали належні відповіді на 86% запитів. Друге та третє місце поділили СБУ та Державний комітет статистики. Генеральна прокуратура надала відповіді лише на 10% запитів, а і Міністерство охорони здоров’я не надало належної відповіді на жоден з надісланих запитів.

Представник Альянсу “Майдан” Людмила КОВАЛЬ зауважила, що організація також здійснює моніторинг діяльності Уповноваженого Верховної ради з прав людини, щоб унеможливити політизацію інституту омбудсмена.

За її словами, вже можна констатувати, що Секретаріат уповноваженого є закритим і недоступним, зокрема, Обмудсмен не проводить прийом громадян, заяви приймаються лише у письмовій формі. “Можна сказати, що доступність Омбудсмена є досить обмеженою”, - наголосила Л.КОВАЛЬ.

“Мета проведення моніторингу полягає в тому, щоб спонукати омбудсмена до виконання нею своїх функцій і встановити громадянський контроль, щоб не було випадків, як у 2005-2006 році, коли Н.КАРПАЧОВА, зневажаючи і Конституцію, і закон про омбудсмена увійшла до Партії регіонів під час виборчої кампанії, а потім об’єднала два мандати”, - сказала Л.КОВАЛЬ.

Програми ВГО Альянс “Майдан” підтримуються Міжнародним фондом “Відродження”.