Чому наші політики весь час наступають на граблі?

Прес-конференція Альянсу «Майдан»

        -- Чому наші політики весь час наступають на граблі?

Відео дня

        -- Тому що держак весь час б`є по лобі народу.

        -- І що, народу подобається?

        -- Не те, щоб подобається, просто він звик…

Наприкінці 2006 року за підтримки Міжнародного фонду «Відродження» Альянс «Майдан» розпочав створення Мережі регіональних бюро з моніторингу, захисту та лобіювання суспільних інтересів. Створенню мережі передувало виконання проекту «Усвідомлення вибору: очікування виборців, чи обіцянки політиків», метою якого було дослідити та актуалізувати нагальні суспільні проблеми, визначити пріоритетні напрямки суспільного розвитку. Створення Мережі стало нашою відповіддю на суттєве неспівпадіння поглядів суспільства та політикуму на те, про що має в першу чергу дбати влада.

За рік, що минув після виборів 2006 року ми констатуємо, що політикум так і не повернувся обличчям  до інтересів суспільства, натомість полинувши у боротьбу за абсолютну владу, наслідком чого стала теперішня політична криза. А поки «перший ешелон»  нашого політикуму вирішує стратегічну задачу, «другий ешелон»,-- органи  місцевого самоврядування, сформовані за партійними списками,-- завзято «освоює» комунальне майно і землю, що перебуває у комунальній власності та залюбки грається у «державну політику».  В той час, як нагальні суспільні проблеми залишаються не вирішеними.

       

Як і рік тому, ми спостерігаємо ганебну якість житлово-комунальних послуг, але вже за втричі вищу ціну, у чому, напевно, і полягає „покращення життя уже сьогодні”. Як і рік тому, продовжується дєрібан землі, що перебуває у комунальній власності. Як і рік тому, зухвало та безкарно порушуються ціла низка соціальних та економічних прав людини. Як і рік тому, профанується правосуддя

       

Як і рік тому, ми пропонуємо політикам, замість безплідних та згубних для країни  змагань за абсолютну владу, вирішити нагальні суспільні проблеми,-- забезпечення рівного доступу до правосуддя та послуг влади; до якісної медицини та освіти; ліквідувати рудименти совкового феодалізму в житлово-комунальній сфері та відносинах власності.

Рік безглуздих змагань за абсолютну владу та вимірювання піаром нічому не навчив наших політиків. Примара абсолютної влади,-- точніше абсолютного свавілля та абсолютної безвідповідальності затьмарила розум геть усім сущім (ну напевно не можна так казати, бо якась партія ХХХ з 0,000001% про те і не думала) політичним силам. Коаліції та об`єднання витворювались лише з одною метою: отримати плацдарм для рішучого підкорення  всіх гілок влади одній, і тільки одній,  політичній силі.

З рештою, політики отримали, що й мали отримати,-- кризу, драйв, нагоду покрасуватись перед телекамерами. А що отримав народ? А нічого він не отримав. Бо звик…

Як і рік тому, ми наголошуємо: єдиною ідеєю,  що може об`єднати Україну, є дотримання прав людей, а не тільки політиків. Чим раніше це зрозуміють політики, тим буде краще. Насамперед – для самих політиків.