Заступник голови Верховної Ради V скликання Микола ТОМЕНКО вважає, що для виходу із політичної кризи необхідно провести всеукраїнський референдум відносно доцільності проведення позачергових виборів до парламенту.

Про це він заявив сьогодні на прес-конференції в агентстві УНІАН.

"Якщо конфлікт не вичерпується, механізм тільки один – проведемо референдум”, - сказав М.ТОМЕНКО.

Відео дня

Він наголосив, що провести референдум можна було б у червні чи липні поточного року. При цьому, за його словами, на референдум необхідно винести два питання – щодо доцільності проведення дострокових виборів до ВР і майбутнього конституційного устрою країни.

“Треба спочатку в українського народу запитати, він у якій країні хоче жити – президентській, парламентській чи, скажімо, змішаній”, - сказав М.ТОМЕНКО.

Він зазначив, що лише після цього, спираючись на результати референдуму, українські юристи могли б до осені поточного року розробити новий проект Конституції України.

За словами М.ТОМЕНКА, до проведення дострокових виборів необхідно внести зміни у виборче законодавство. “Я ніколи не виступав проти дострокових виборів, але я завжди був переконаний, що перед тим як проводити вибори, треба змінити виборчий закон”, - сказав він.

За його словами, також необхідно зважити на те, що деякі політичні сили можуть не визнати рішення Конституційного Суду щодо указу Президента про припинення повноважень ВР V скликання. “Якщо так станеться, що хтось із політичних гравців не визнає законність рішення Конституційного Суду, тоді виходу немає – український народ повинен все розсудити на референдумі”, - додав М.ТОМЕНКО.