Громадський суд України (ГСУ) незадоволений діяльністю керівництва Міністерства транспорту і зв`язку України, і не виключає, що подасть до суду на заступника міністра транспорту, що займається морською галуззю, Валентином КАСАПЧУКА, оскільки вважає його роботу незадовільною.

Про це заявив сьогодні на прес-конференції в УНІАН голова ГСУ, голова Коаліції антикорупційних організацій Анатолій МІСЯЦЯ.

«Ніяких кроків для розвитку цього міністерства Микола Миколайович (міністр транспорту і зв`язку Микола РУДЬКОВСЬКИЙ – УНІАН) не робить. За нього роблять роботу, в даному випадку, якщо говорити про Керченський порт і про порти України, такі керівники як КАСАПЧУК з багаторічним стажем, який чітко повідсікав усі інвестпроекти по портах, повідсікав усіх інвесторів», - заявив він.

Відео дня

Як відзначив А.Місяц, вже протягом 5 років в Керченський порт не поступають інвестиції.

«Тільки ті (кадри – УНІАН), в діяльності яких зацікавлений сам КАСАПЧУК, працюють на території портів України», - заявив А.МІСЯЦЬ.

Як приклад він назвав начальника Керченського морського торгового порту Олега КОТОВСЬКОГО, якого ГСУ звинувачує в неефективній діяльності. За даними О.МІСЯЦЯ, 3 березня у відповідь на запит ГСУ про порушення в порту В.КАСАПЧУК дав відповідь, що порушень не виявлено. У той же час, за словами А.МІСЯЦЯ, вже через кілька днів прокуратура Криму відкрила кримінальну справу за фактом зловживання посадовцями ДП «Керченський морський торговий порт» службовим становищем, зокрема, виявлені порушення при сплаті кредиторської заборгованості Генічеському морському порту в сумі понад 2 млн. грн.

«3 березня він (В.Касапчук – УНІАН) пише, що ніяких порушень у діяльності начальника порту КОТОВСЬКОГО не виявлено, і через тиждень відкривається кримінальна справа з багатомільйонної крадіжки державних коштів. Чи може така людина працювати? Чи не видно заступнику міністра, що, або він нічого не знає, або він усе приховує», - заявив А.МІСЯЦЬ.

При цьому він зазначив, що, за його даними, щодо зловживань у Керченському порту буде ще відкрито кілька кримінальних справ, зокрема, щодо порушення трудового законодавства, законодавства про навколишнє середовище тощо.

«І коли ці справи будуть відкриті – а вони вже на межі відкриття - тоді з цими справами ми подаватимемо на КАСАПЧУКА до суду і притягувати за приховані злочини. І саме суд, вже не громадський, а державний, розглядатиме всі ці питання», - заявив він.

Як повідомляв УНІАН, на початку квітня ГСУ заявив на прес-конференції про спроби збанкрутити Керченський морський торговий порт.

На думку організації, в банкрутстві підприємства зацікавлений, як начальник порту, так і «ті заступники міністра, які займаються цією справою і вдають, що нічого не відбувається». За словами А.МІСЯЦЯ, показники діяльності порту фальсифікуються, керівництвом порту заплановано до травня звільнити 160 працівників порту, що мотивується відсутністю коштів на виплату зарплат.

Крім того, за даними ГСУ, в результаті неправильного застосування акордної ставки на перевалку транзитних феросплавів у договорі з компанією «Ново транс Лімітед» (Великобританія), порту було завдано збитків у 414,5 тис. грн. Також виявлені порушення при стягуванні плати за роботу буксирів, плати за збереження вантажів, які привели до значних збитків тощо.

У свою чергу, прес-служба Мінтрансзв’язку в коментарі назвала тоді всі ці звинувачення безпідставними і зазначила, що МТЗУ просить усіх, хто має докази протиправної діяльності в галузі, передавати їх у компетентні органи.