Вже найближчим часом через свавілля та меркантильність київських чиновників Національна спілка майстрів народного мистецтва України може опинитися без приміщення і призупинити свою діяльність.

Заснована у  1990 році, сьогодні Спілка налічує в своїх лавах понад 1500 майстрів з усіх областей України. Серед них ті, чия творчість давно стала яскравою візиткою нашої держави – лауреати Національної премії України імені Тараса Шевченка, неперевершені майстри народного живопису Марфа Тимченко і килимарниця Надія Бабенко, гончарі Михайло Китриш і Василь Омеляненко, народні художники України, майстри художнього ткацтва Сергій Нечипоренко та Іван Дудар, заслужені майстри народної творчості України різьбяр Дмитро Шкрібляк і майстриня декоративного розпису Марія Буряк та багато інших.

За видатні заслуги у ствердженні традицій, розвиток національної культури, міжнародне визнання постановою Кабінету Міністрів України від 8 жовтня 1998 року     № 1605 Спілці було надано статус національної.

Відео дня

Спілка є неприбутковою громадською організацією, діяльність якої спрямована на відродження і розвиток  традиційного народного мистецтва як невід`ємної частини національної та світової культури, всебічний захист прав своїх членів.

Основні форми роботи Спілки – сприяння професійній діяльності і достойній самореалізації майстрів народного мистецтва, підтримка обдарованої молоді, організація персональних і групових виставок, симпозіумів, майстер-класів, семінарів як в Україні, так і за кордоном, видавнича діяльність, зокрема видання часопису "Народне мистецтво", художніх каталогів, що популяризують надбання видатних майстрів народного мистецтва.

Чимало мистецьких акцій, організованих Спілкою, мають широкий розголос в суспільстві, такі як щорічний молодіжний симпозіум з гончарства в Чигирині та пленер народного малярства в Батурині Чернігівської області та Суботові Черкаської області, симпозіум з каменотесного мистецтва в Буші-Порогах Вінницької області, презентація українського традиційного мистецтва під час проведення "Експо-2005" в Японії...

Спілка залучена до реалізації програмних засад Закону України "Про народні художні промисли в Україні", положень Указу Президента України "Про відродження традиційного народного мистецтва та народних художніх промислів в Україні", розробки державної програми "Про відродження, збереження та розвиток народних художніх промислів в Україні".

Звісно, що для здійснення вищезазначеної діяльності Спілка потребує відповідного приміщення. З 2002 року народні майстри орендують такий будинок по                          вул. Рейтарській, 27а у м. Києві.

Від київської влади він дістався Спілці у напівзруйнованому стані. Впродовж декількох років його було відремонтовано за кошти Спілки і власними силами перетворено у затишний представницький та робочий осередок для сотень майстрів народного мистецтва з усіх куточків України. Тут, у самому серці нашої столиці, вони мають змогу достойно презентувати власну творчість, здійснювати підготовку до виставок і симпозіумів, проводити семінари і майстер-класи, готувати до друку матеріали часопису „Народне мистецтво”, художні альбоми, каталоги.

У листопаді 2006 р. закінчилась дія договору оренди Спілкою згаданого приміщення. На упередження, ще у вересні 2006 року головою Спілки в установленому порядку було надіслано лист начальнику Головного управління комунальної власності Київської міської державної адміністрації Чубу А.В. з проханням пролонгувати орендний договір. Відповіді на згадане звернення не отримано до сьогодні.

Водночас, подальші дії чиновників Київської міськдержадміністрації були для Спілки повною несподіванкою.

Нехтуючи законодавством, зокрема положеннями статті 6 Закону України „Про професійних творчих працівників та творчі спілки”, згідно з якою держава має надавати підтримку творчим спілкам в реалізації їх статутних завдань, сприяти розвиткові та діяльності, спрямованої на творення національної культури і мистецтва, статті 9 цього ж Закону, згідно з якою творчі спілки мають право на пріоритетність при продовженні договору оренди приміщень, статті 6 Закону України "Про народні художні промисли", якою передбачається, що місцеві органи виконавчої влади та органи місцевого самоврядування відповідно до своїх повноважень охороняють права та законні інтереси суб`єктів народних художніх промислів, сприяють створенню умов для виконання ними своєї діяльності, без погодження з керівництвом Спілки, у газеті „Хрещатик” за 30 березня 2007 року було розміщено об”яву Київської міської ради про оголошення конкурсу на право оренди займаного народними майстрами нежилого будинку по  вул. Рейтарській, 27а.

Більше того, чиновники Київської міської державної адміністрації, виставляючи згадане приміщення на конкурс, порушили Порядок передачі майна територіальної громади міста Києва в оренду, затверджений рішенням Київради від 28.09.2006 року          № 34/91, пунктом 3.1 якого передбачено, що перелік об`єктів права комунальної власності територіальної громади міста Києва, право оренди яких виборюється на конкурсних засадах, затверджується рішенням Київради (за наявною інформацією таке рішення по приміщенню по вул. Рейтарській, 27а Київрадою до сьогодні не прийняте).

Такі дії Київської міськдержадміністрації та Київради, суперечать положенням та духу Указу Президента України „Про заходи щодо відродження традиційного народного мистецтва та народних художніх промислів в Україні”, Рекомендаціям Ради Європи по збереженню народних ремесел, Рекомендаціям ЮНЕСКО про збереження традиційної культури та фольклору в країнах перехідного періоду Східної Європи і Азії.

Втрата Спілкою приміщення по вул. Рейтарській, 27а фактично означатиме знищення в державі і столиці України унікального культурного осередку, важливої для духовного відродження нації культурної ланки.

Вичерпавши передбачені законодавством можливості, минулого тижня Національна спілка майстрів народного мистецтва України звернулася по допомогу до Президента України В.А.Ющенка з проханням захистити законні інтереси і права Спілки і не допустити припинення її діяльності.

Звертаємося також про допомогу до журналістів з проханням об`єднати наші зусилля в боротьбі із свавіллям київської влади.  Запрошуємо вас найближчим часом відвідати Спілку, познайомитись з нашою діяльністю, відчути особливу життєдайну атмосферу, яку створюють вироби народних майстрів з усіх куточків нашої держави. 

Голова Національної спілки майстрів народного мистецтва України, член Національної ради з питань культури і духовності України при Президентові України, заслужений діяч мистецтв України.

                                                                                                           Шевченко Євген Ігорович

Контактні телефони: 278-56-25,  278-32-23