Відкриття Третього місяця фотографії у Києві «Фотобієнале 2007» розпочалось з трьох масштабних проектів у «Центральному будинку художника». Це вставка «Портрети художників» видатної француженки Деніз Коломб,  «Серж Ліфар з Києва» та «Червоне» Катерини Борисенко.    

 Як зазначив на відкритті фестивалю його художній керівник Євген Солонін, назва «місяць фотографії» дещо умовна, адже виставковий вернісаж триватиме протягом квітня, травня і червня місяця. За цей час відбудеться понад 40 виставок.

 Програма «Фотобієнале 2007» багата на унікальні проекти, це зокрема незвичний формат виставки на пленері (в парках), а також справжні перлини світового фотомистецтва: виставки Деніз Коломб, Кшиштава Гералтовського.

Відео дня

Вперше в рамках «Фотобієнале», в Національному художньому музеї України, будуть представлені унікальні роботи з приватної колекції  мецената Дмитра Андрієвського. Це фото метра сюрреалізму Сальвадора Далі, геніальних художників Пабло Пікасо і Марселя Дюшана. Автори робіт всесвітньовідомі майстри фотографії Гельмут Ньютон, Робар Дуано, Ман Рей, Робер Дешарн.  Нагадаємо, минулого року за підтримки Дмитра Андрієвського в Києві відбулася виставка картин видатного грузинського художника Ніко Піросмані.  Київське «Фотобієнале» меценат підтримує вже вдруге. На відкриття фестивалю, в «Центральному будинку художників України» Дмитро Андрієвський відмітив,  що без меценатської підтримки, сьогодні українській культурі і мистецтву вижити надзвичайно важко, тут слід бути послідовними і орієнтуватися на світовий досвід, адже це вкрай важливо для розвитку вітчизняного мистецтва та інтеграції України в європейський культурний простір.   

«Фотобієнале» з кожним роком збільшує свій бюджет і розширює географію. Цього року виставки відбуватимуться не лише в Києві, а й у Львові, Одесі. Своєю перспективою фестиваль бачить перетворення  з «Місяця фотографії у Києві» на «Місяць фотографії в Україні».  В наступному році планується творча співпраця з «Місяцем фотографії в Європі», що вже декілька десятків років проходить у Парижі.

На прес-конференції в УНІАН Євген Солоніна повідомив, що перший місяць фотографії відбувся у Парижі у 1980 році. Відтоді з такою назвою щороку фотофестивалі проходять у 30-х країнах світу. На відміну від київського бієнале, це, як правило, великобюджетні проекти, які підтримуються  державою, або муніципалітетами. Наприклад, бюджет Паризького бієнале складає близько 2.5 мільйонів євро.