З 16 по 19 квітня в місті Славутич пройде третя підсумкова міжнародна конференція «Соціально-економічне відродження територій після закриття атомних об`єктів»

Конференція фінансується Міністерством торгівлі і промисловості Великобританії в рамках Програми Великобританії «Пом`якшення соціально-економічних наслідків після закриття атомних об`єктів в Центральній і Східній Європі» і організована Агентством з розвитку бізнесу, Лабораторією малого бізнесу, Центром розвитку співтовариства м. Славутич Київської області і HTSPE – консультаційною компанією Великобританії.

На конференції будуть підведені підсумки роботи Програми Великобританії «Пом`якшення соціально-економічних наслідків після закриття атомних об`єктів в Центральній і Східній Європі», яка протягом п`яти років  була істотною підтримкою у вирішенні соціальних проблем в Литві (Ігналіна), Болгарії (Козлодуй) і Україні (Славутич).

Відео дня

Програма Міністерства торгівлі і промисловості Великобританії «Пом`якшення соціально-економічних наслідків закриття атомних об`єктів» є частиною великої програми вартістю £32,5 млн. в рік. Це внесок Великобританії в Програму «Глобального партнерства», направлену на поліпшення ядерної безпеки і політики нерозповсюдження ядерної зброї в країнах колишнього Радянського Союзу, Центральної і Східної Європи, яка була прийнята на саміті Великої вісімки в Кананськісе, Канада, в 2002 році.

Директор Програми Алан Хейз зазначає: «Серед всіх компонентів програми Великобританії по зняттю атомних об`єктів країн колишнього Радянського Союзу з експлуатації мене найбільше цікавили соціально-економічні наслідки, що виникають після закриття АЕС – основних градоутворювальних підприємств. Завдяки цій Програмі було доведено, що при обмежених, але правильно розподілених ресурсах результати можуть бути вражаючими і призвести до кращого майбутнього».

Головною особливістю програми Великобританії «Пом`якшення соціально-економічних наслідків після закриття атомних об`єктів в Центральній і Східній Європі» в кожній з країн, які отримують підтримку, була чітка орієнтація на потреби місцевих співтовариств через реалізацію малих проектів і довіру місцевим партнерам. В цілому в рамках програми було реалізовано більше 30 проектів, з них 13 – в Славутичі, Україна.

Серед головних результатів Програми Великобританії – створення можливостей зайнятості колишнього персоналу АЕС, зокрема шляхом профорієнтації і перекваліфікації відповідно до потреб ринку праці;  розвиток бізнесу і підприємництва; підвищення потенціалу місцевих співтовариств. Проте головним результатом Програми Володимир Удовиченко, мер м. Славутич, вважає «зміна песимістичного погляду в майбутнє, пов`язане із закриттям АЕС, до позитивнішого і впевненішого мислення».

В ході роботи конференції буде надана інформація про реалізовані проекти і їх результативність,  інноваційні підходи до вирішення проблем, що стосуються міст-супутників атомних електростанцій, які виводяться з експлуатації. Учасники поділяться досвідом  соціально-економічного відродження міст-супутників АЕС, обговорять актуальні питання і їх потенційні рішення, механізми державної і муніципальної підтримки місцевого розвитку і їх вплив на результати соціально-економічного розвитку регіонів.

У конференції візьмуть участь делегації високого рівня з Росії, Литви, Білорусії, Болгарії, України і Великобританії.  В рамках програми конференції учасники відвідають об`єкти, створені в рамках проектів в Славутичі, а також  Чорнобильську атомну електростанцію.

Узагальнені результати програми будуть представлені в книзі, виданій до конференції.

Досвід і результати Програми Великобританії «Пом`якшення соціально-економічних наслідків після закриття атомних об`єктів в Центральній і Східній Європі» можуть  стати значною підтримкою в аналогічній роботі в моноіндустріальних містах в інших регіонах світу, що стоять перед необхідністю закриття градоутворювальних підприємств і вирішення соціальних проблем.

Докладніша інформація про Програму:

http://www.dti.gov.uk/energy/environment/soviet-nuclear-legacy/index.html)

Докладніша інформація про результати програми Міністерства торгівлі і промисловості Великобританії в місті Славутичі: www.investing.org.ua

За докладною інформацією про конференцію звертайтеся до Лариси Нікітенко:

lar@bda.org.ua тіл. 2-47-80, 2-47-85

cpp@slavutich.kiev.uaтіл./факс 2-96-86