Громадський суд України (ГСУ) заявляє про спроби зробити банкрутом Керченський морський торговий порт.

Про це сказав сьогодні на прес-конференції в УНІАН голова ГСУ, голова Коаліції антикорупційних організацій Анатолій МІСЯЦЬ.

Як передає кореспондент УНІАН, за його словами, заплановано до травня ц.р. звільнити 160 працівників порту, керівництво це мотивує відсутністю коштів на виплату зарплат. Тим часом, обсяги вантажообороту порту «з року в рік зростають». На думку А.МІСЯЦЯ, ці дані фальсифікуються. «Йде чистої води фальсифікація з тоннами, з вантаженнями, які міністерство приймає як належне і видає потім за свої досягнення. Але досягнень немає - йде чистої води примусове банкрутство підприємства на очах у десятків тисяч людей», - заявив А.МІСЯЦЬ.

Відео дня

На його думку, в банкрутстві підприємства зацікавлені ряд осіб. «Зацікавлені, по-перше, сам Олег КОТОВСЬКИЙ (начальник порту – УНІАН), тому що він за державні кошти побудував приватний зерновий елеватор на території порту, деякі приватні структури, які блокують переправу життєво необхідну, і чекають, поки порт завалиться, і його можна буде приватизувати і побудувати на його території переправу», - сказав він.

Крім того, за словами голови ГСУ, в тому, що відбувається «зацікавлені ті заступники міністра транспорту, які займаються цією справою і вдають, що нічого не відбувається. І у нас є право на сьогоднішній день вважати, що зацікавлений сам Микола РУДЬКОВСЬКИЙ (міністр – УНІАН)».

На питання, чи має ГСУ доказу своїх звинувачень, А.МІСЯЦЬ зазначив: «У нас докази є ті, що представник Мінтрансу на прес-конференцію не з`явився, проігнорувавши наші звинувачення і можливість подати на нас до суду за необ`єктивне звинувачення».

Водночас, присутній на прес-конференції громадський суддя Ярослав МІСЯЦЬ зазначив, що з приводу фактів порушень в порту ГСУ повідомляв в МТЗУ і самому міністру не один раз, також повідомлялося народним депутатам, громадськості. «Пан міністр досі не вжив заходів для зупинки цих злочинів. Цим самим він проявляє, як мінімум, службову халатність… Якщо міністр не вживає ніяких заходів для припинення злочинів, значить, він зацікавлений у тому, щоб ця корупційна ситуація у відомстві тривала, а також продовжувалися злочини на території Керчі», - сказав він.

А.МІСЯЦЬ підкреслив, що ГСУ не миритиметься з корупційною схемою в МТЗУ, яка продовжує здійснюватися при всіх керівниках міністерства.

За даними ГСУ, зокрема, в результаті неправильного застосування акордової ставки на перевалку транзитних феросплавів у договорі з компанією «Ново транс Лімітед» (Велика Британія) порту було завдано шкоди на 414,5 тис. грн. Крім того, знайдено порушення при стягуванні плати за роботу буксирів, плати за збереження вантажів, які призвели до значних збитків.