З 18 по 21 квітня в Києві в Експоцентрі “Спортивний” Національного університету фізичного виховання і спорту України відбудеться ІІ міський Весняний книжковий ярмарок, в рамках якого пройде Міжнародна асамблея фантастики «Портал-2007» та Європейська конференція (Єврокон) Європейського товариства наукової фантастики.

Про це сьогодні на прес-конференції в УНІАН повідомив генеральний директор української виставкової компанії “Медвін” - організатора ярмарку Едвін ЗАДОРОЖНИЙ. В організації заходу також приймають участь Українська асоціація видавців та книгорозповсюджувачів, Господарська асоціація книгорозповсюджувачів України та міжнародна асамблея фантастики «Портал».

Цього разу на 150 стендах буде представлено книжки найрізноманітнішої тематики близько 300 видавництв з різних країн світу, серед яких яскрава дитяча література, шкільні підручники, видання класиків, сучасних письменників, фундаментальні дослідження світової науки і фантастика.

Відео дня

За інформацією Е.ЗАДОРОЖНЬОГО, право проведення Міжнародної асамблеї фантастики “Портал” Україна отримала після успішного проведення Єврокону у 2006 році.

Як повідомив присутній на прес-конференції співпрезидент Міжнародного порталу фантастів від України Сергій ДЯЧЕНКО, його робота спрямована на те, щоб Київ поступово став столицею європейської фантастики. “Це зухвала, але досить реальна мрія”, - зазначив він.

За словами С.ДЯЧЕНКА, цього разу до Києва для участі в “Порталі” приїде один із найтитулованих письменників Америки, представник інтелектуальної фантастики Джон КРАУЛІ. Серед інших почесних гостей – Дмитро БИКОВ (Росія), Святослав ЛОГІНОВ (Росія). Спеціальні гості - Анжей САПКОВСЬКИЙ (Польща), Павел АМНУЕЛЬ (Ізраїль), Даніїл КЛУГЕР (Ізраїль), Генри Лайон ОЛДІ (Україна), Андрій ВАЛЕНТИНОВ (Україна).

За інформацією С.ДЯЧЕНКА, цього року вперше буде організовано “літературну семінарію”, на якій кожний з титулованих письменників розкриє свої секрети майстерності та відповість на поставлені запитання.

В рамках ярмарки відбудеться кілька тематичних днів. Так, 19 квітня оголошено Днем молоді і студентів. У цей день відбуватимуться презентації книжок молодих письменників, а окремі видавництва у цей день надаватимуть 10% знижку на книжки за пред’явленням студентського квитка.

20 квітня буде проголошено Днем Булгакова. У цей день відбудеться круглий стіл «Мотиви фантастики у творах М.Булгакова «Роковые яйца» и «Собачье сердце». Цього дня також буде представлено раритетні видання з колекції Меморіального музею М.Булгакова, буде проведено вручення першої Премії ім. Булгакова.

21 квітня буде присвячено дитячій книзі. У цей день на дітлахів чекають презентації дитячих книжок, зустрічі з дитячими письменниками, конкурси, розваги, ігри.

У рамках виставки пройде загалом понад 100 різноманітних заходів, серед яких - презентації, круглі столи, семінари, майстер-класи, зустрічі з авторами.

Церемонія офіційного відкриття виставки відбудеться разом із відкриттям Порталу 19 квітня об 11.00. Виставка працюватиме протягом чотирьох днів з 10.00 до 18.00. Вхід на виставку — вільний.