Київське юридичне товариство вважає юридично обгрунтованим і таким, що відповідає Конституції, Указ Президента України Віктора ЮЩЕНКА про дострокове припинення повноважень Верховної Ради.

Про це на прес-конференції в УНІАН повідомив голова товариства Олег БЕРЕЗЮК.

Він заявив, що, оскільки Президент є гарантом Конституції, то в умовах “системного порушення парламентом статей Конституції в частині формування коаліції фракцій парламентської більшості” Президент прийняв правильне і юридично обгрунтоване рішення про дострокове припинення повноважень ВР.

Відео дня

Зі свого боку, політолог Михайло БАСАРАБ заявив, що акції протесту, влаштовані прихильниками коаліції, є “брязканням зброєю”, вони не матимуть суттєвого ефекту і не будуть тривалими. За його словами, так само малоймовірними є масштабні страйки, до яких закликають деякі представники коаліції.

При цьому політолог зазначив, що великий бізнес не зацікавлений у тому, аби їх підприємства згортали свою роботу, оскільки це призведе до значних збитків. Він також висловив думку, що найбільш зацікавленою особою у продовжені роботи парламенту є голова ВР Олександр МОРОЗ. М.БАСАРАБ пояснив, що, згідно з опитуваннями, рейтинги Соціалістичної партії є доволі низькими, і СПУ ризикує не потрапити до парламенту у разі проведення дострокових виборів.

У свою чергу, кандидат юридичних наук Микола СІРИЙ зауважив, що конституції європейських країн не містять переліку формально-юридичних підстав для розпуску парламенту. За його словами, в демократичних країнах механізм організації влади діє за принципом її розподілу, і єдиною підставою для розпуску парламенту вважається наявність суттєвої конституційної кризи. М.СІРИЙ вважає, що стаття 90 Конституції не наводить вичерпний перелік підстав для розпуску парламенту, а тільки деякі з можливих варіантів прояву політичної кризи.