Голова Центру політико-правових реформ Ігор КОЛІУШКО вважає неправовою дією прийняття Верховною Радою постанови щодо дострокового припинення повноважень Центральної виборчої комісії.

Таку думку І.КОЛІУШКО висловив сьогодні на круглому столі в УНІАН.

“Конкретні дії, які приймались парламентом, у тому числі пов’язані із скасуванням постанов по утворенню ЦВК, як то кажуть, біля права взагалі і не лежали. Це відверто неправові дії. Неможливо проводити у публічному праві цивільно-правовий інструмент реституції після того, як два роки уже були правовідносини. І за тим же складом ЦВК були утворені і цей парламент, і затверджувались президентські вибори”, - сказав І.КОЛІУШКО.

Відео дня

Як повідомляв УНІАН, Верховна Рада України в ніч на 3 квітня скасувала свою постанову від 8 грудня 2004 року про дострокове припинення повноважень членів Центральної виборчої комісії. За скасування постанови проголосував 261 народний депутат із 262, зареєстрованих у залі.

Довідка УНІАН. Верховна Рада ВР 8 грудня 2004 року достроково припинила повноваження ЦВК, яку очолював Сергій КІВАЛОВ. До того складу входили, крім С.КІВАЛОВА, Валерій БОНДИК, Сергій ДУБОВИК, Марина СТАВНІЙЧУК, Валентина ЗАВАЛЕВСЬКА, Михайло ОХЕНДОВСЬКИЙ, Ігор КАЧУР, Броніслав РАЙКОВСЬКИЙ, Руслан КНЯЗЕВИЧ, Андрій МАГЕРА, Ярослав ДАВИДОВИЧ, Олександр ЧУПАХІН, Юрій ДАНІЛЕВСЬКИЙ, Юрій ДОНЧЕНКО і Микола РИБАЧУК.

Водночас, у той же день парламент призначив новий склад Центральної виборчої комісії.

До нового складу ЦВК було обрано Сергія ДУБОВИКА, Ярослава ДАВИДОВИЧА, Ігоря КАЧУРА, Руслана КНЯЗЕВИЧА, Андрія МАГЕРУ, Миколу МЕЛЬНИКА, Марину СТАВНІЙЧУК, Олександра ЧУПАХІНА, Жанну УСЕНКО-ЧОРНУ, Валерія ШЕЛУДЬКО, Валентину ЗАВАЛЕВСЬКУ, Юрія ДОНЧЕНКА, Анатолія ПИСАРЕНКА, Броніслава РАЙКОВСЬКОГО, Михайла ОХЕНДОВСЬКОГО.

Згідно зі статтею 85 Конституції України, Верховна Рада призначає на посади та звільняє з посад членів Центральної виборчої комісії за поданням Президента України.