Конституційність Указу Президента України Віктора ЮЩЕНКА про дострокове припинення повноважень Верховної Ради 5-го скликання викликає сумнів.

Як передає кореспондент УНІАН, таку думку сьогодні на прес-конференції в УНІАН висловив суддя Конституційного Суду у відставці Володимир ВОЗНЮК.

Він процитував статті Конституції, відповідно до яких повноваження Президента визначаються Конституцією, і він зобов’язаний видавати Укази відповідно до законів та Конституції.

Відео дня

В.ВОЗНЮК зазначив, що також відповідно до Конституції, Президент може припинити повноваження Верховної Ради лише у випадках, передбачених Основним Законом. Суддя КС у відставці перерахував усі 3 передбачені Конституцією підстави, зазначивши, що Указ Президента про розпуск парламенту не містить посилань на жодну з цих підстав.

“Це викликає сумнів у конституційності цього акту”, - сказав В.ВОЗНЮК.

Зі свого боку інший суддя КС у відставці Василь НІМЧЕНКО, відповідаючи на запитання журналістів, як швидко КС зможе розглянути подання про конституційність цього Указу, сказав, що якщо подання визначене як невідкладне, то суд має розглянути його впродовж 1 місяця. При цьому він нагадав, що Верховна Рада закликала КС розглянути подання протягом 5 днів. За словами В.НІМЧЕНКА, це буде важко зробити, але практично це можливо.

Як повідомляв УНІАН, 4 квітня Представник Президента у Конституційному Суді України Володимир ШАПОВАЛ висловив думку, що рішення Конституційного Суду щодо Указу Президента про розпуск парламенту може з’явитись не раніше, ніж за два місяці.