3 квітня 2007 року на прес-конференції у м. Києві було повідомлено результати співпраці ВАТ «Мегабанк» з Міжнародною Фінансовою Корпорацією, а саме участі  Банку в Пілотній Програмі з вдосконалення корпоративного управління Проекту «Корпоративне управління в банківському секторі України».

ВАТ «Мегабанк» був представлений вищим керівництвом банку: Головою Спостережної ради Віктором Суботіним , а Міжнародна фінансова корпорація (IFC) - керівником Проекту «Корпоративне управління в банківському секторі України» Дезмондом О’Майніком. 

 

Відео дня

Керівник Проекту IFC «Корпоративне управління в банківському секторі України» Дезмонд О’Майнік розпочав прес-конференцію, повідомивши, що рішення випустити ВАТ «Мегабанк» з Пілотної Програми з вдосконалення корпоративного управління було прийнято на основі успішних результатів співпраці.

Дезмонд О’Майнік зазначив, що участь Банку у Програмі з вдосконалення корпоративного управління дала вагомі позитивні результати. За час спільної роботи Банк вніс багато змін у внутрішні документи банку, вдосконалив структуру Спостережної ради та Правління, ввівши посаду Корпоративного секретаря та призначивши незалежного члена до Спостережної ради.

Робота між Проектом IFC та Банком розпочалась ще у вересні 2005 року у формі проведення Оцінки корпоративного управління Банку, а на початку 2006 року Банк було затверджено Пілотним у Програмі з вдосконалення корпоративного управління. Банк співпрацював з Проектом відповідно до спільного плану роботи, який базувався на визначених фактичних потребах банку.

Вище керівництво та  управлінці середнього рівня Банку прийняли участь у низці закритих семінарів/тренінгів, темами яких були: вдосконалення роботи Спостережної ради, ефективність роботи Аудиторського комітету, важливість розкриття інформації та прозорість банку, визначення конфлікту інтересів та операцій з пов’язаними особами,  ефективне управління ризиками та діяльність комітету з питань винагород та комітету з питань призначень. Банк також направив на навчання спеціалістів банку (бухгалтерів) для отримання кваліфікації з міжнародних стандартів фінансової звітності. Відповідно до рекомендації по розкриттю інформації, Банк також вдосконалив веб-сторінку.

Голова Спостережної ради Мегабанку Віктор Суботін наголосив: «Банк існує 17 років та є регіональним лідером серед банків Харківщини. Керівництво банку приділяє велику увагу подальшому розвитку Банку і усвідомлює, що для збільшення капіталу Банку необхідно інтегруватись до міжнародних ринків капіталу. А для цього слід відповідати міжнародним стандартам, серед яких і належне корпоративне управління. Ми раді, що отримали можливість співпрацювати з Проектом та скористатись наявним в Проекті досвідом. Ми віримо, що завдяки спільній роботі досягнемо успішних результатів".

 

Серед основних переваг участі у Програмі слід виділити наступні: лідерство в банківському секторі завдяки високим стандартам корпоративного управління; підвищення вартості банку завдяки вдосконаленню систем операційного управління, управління ризиками та налагодженій системі комунікацій між керівними органами банку; підвищення міцності, стабільності та репутації банку, а також більший доступ до міжнародних ринків капіталу; зниження вартості ресурсної бази та підвищення інтересу потенційних інвесторів.

 

*  *  *

 

 

Довідкова інформація:

 

 

 

IFC (Міжнародна фінансова корпорація), інвестиційний підрозділ Групи Світового банку, сприяє розвитку відкритих і конкурентноздатних ринків у країнах з перехідною економікою та країнах, що розвиваються..IFC підтримує стійкі приватні компанії та інших партнерів у створенні робочих місць та наданні основних послуг, щоб забезпечити людям можливість подолати бідність та покращити якість життя. Станом на 30 червня 2006 року IFC інвестувала понад 56 мільярдів доларів США власних коштів та залучила додатково 25 мільярдів доларів США синдикованих позик для 3 531 компанії у 140 країнах, що розвиваються. IFC спільно з партнерами-донорами надала консультативну допомогу на суму понад один мільярд доларів США для підтримки малого бізнесу, залучення приватних компаній у розвиток інфраструктури, створення сприятливого середовища для ведення бізнесу, розширення доступу до фінансування, а також зміцнення екологічної та соціальної стабільності. Більш детальна інформація на веб-сайті www.ifc.org

Проект «Корпоративне управління в банківському секторі України» здійснюється за фінансової підтримки Державного секретаріату з економічних справ Швейцарії (www.ifc.org/ubcg )

Державний секретаріат з економічних справ (seco) Швейцарської Конфедерації є органом, до компетенції якого належить вирішення усіх основних питань економічної політики. Метою seco є створення базових умов регуляторної та економічної політики, які сприятимуть розвитку бізнесу та процвітанню суспільства в цілому.

Seco представляє Швейцарію у великих міжнародних торгових організаціях та на міжнародних переговорах. Seco також проваджує діяльність, спрямовану на зменшення бідності та надання допомоги країнам з перехідною економікою щодо побудови стабільного демократичного суспільства та життєздатної ринкової економіки. Щороку Швейцарія витрачає приблизно 1,9 мільярдів швейцарських франків на співпрацю з розвитку та надання іншим країнам допомоги, пов‘язаної з переходом до ринкових умов господарювання. 

 

 

ВАТ "Мегабанк" (до 1995 року - "Добродій") засновано у 1990 році. Його регіональна мережа включає 177 балансових філій та відділень в 17 регіонах України.

За інформацією банку, станом на 01.04.2007 року чисті активи банку складають 1 319 млн. грн., кредитно - інвестиційний портфель – 1 090 млн. грн., регулятивный капитал – 235 млн. грн., в т.ч. статутний – 115 млн. грн. Чистий прибуток за I квартал поточного року – 5,173 млн. грн., за 2006 рік – 11,280 млн. грн.

За даними банку, на початку 2007 року його найбільшими акціонерами були ЗАТ «М-Інвест» - 33,58 %, Bank Austria Creditanstalt – 12,81, ЗАТ «Мега-Гарант-Життя» - 9,31 % та ВАТ«Автрамат» - 9,24 %.

В березні 2006 року банком було розміщено 20 % власних акцій серед іноземних портфельних інвесторів з Австрії, Німеччини, Росії та Швейцарії.

 

 

Контакти: Світлана Сахтінова

Мегабанк

 8 057 71436 40

Ольга Дученко,  МФК

8 044 490 64 00