Лідер політичної партії «Трудова Україна» Валерій КОНОВАЛЮК вважає, що компромісним виходом з ситуації, що склалася, в Україні може стати одночасне проведення парламентських і президентських виборів.

Таку думку В.КОНОВАЛЮК висловив сьогодні на прес-конференції в УНІАН.

«Якщо буде ухвалене політичне рішення про одночасне проведення парламентських і президентських виборів, це може бути компромісним рішенням. Тоді парламент зможе до осені підготуватися, прийнявши певні зміни до законодавства», - сказав В.КОНОВАЛЮК.

Відео дня

На його думку, парламент в першу чергу має прийняти закони про опозицію, про Президента, про імперативний мандат. «Навіщо нам потрібна була пропорційна система, якщо зараз в парламенті є 11 нефракційних депутатів? Якщо хтось не згоден з позицією партії або керівника фракції, то існує процедура складання мандата», - пояснив він.

Лідер партії також припустив, що сьогодні на політичних консультаціях Президент України Віктор ЮЩЕНКО запропонує ще раз повернутися до переговорів і пошуку компромісу. «Потрібно ухвалити таке політичне рішення, яке буде зрозуміле всім. Будь-який радикальний крок, який влаштовуватиме ту або іншу сторону, не задовольнить сьогодні українців. Радикальне рішення призведе лише до загострення тих проблем, які існують», - вважає В.КОНОВАЛЮК.

На його думку, без внесення змін до виборчого законодавства дострокові парламентські вибори ефективно провести неможливо. «Без повернення мажоритарних округів, без відкритих списків, без формування тих цивільних інститутів, які здатні контролювати партії, ми не зможемо вирішити ці проблеми. Не потрібно нам говорити про створення конституційної комісії. Конституція достатньою мірою забезпечує нормальний розвиток держави і суспільства», – упевнений лідер партії.

«Необхідно розуміти, що, порушуючи Конституцію й ігноруючи законодавство, навряд чи можна розраховувати на забезпечення ефективності влади. Без серйозної ревізії всього законодавства, без політичного рішення, яке було б прийняте переважною більшістю і правлячою коаліцією зокрема, говорити про дострокові вибори – це значить заганяти проблему в безвихідь», - підкреслив В.КОНОВАЛЮК.