Всеукраїнська громадська організація «Коаліція захисту прав інвалідів та осіб із інтелектуальною недостатністю» надсилає запит до Кабінету міністрів України з проханням при формуванні державного бюджету на 2008 рік для потреб організації було передбачено 7,4 млн. грн.

Про це сьогодні на прес-конференції в УНІАН повідомила виконавчий директор цієї організації Раїса КРАВЧЕНКО.

За її словами, на сьогодні мережа організації може припинити діяльність, оскільки українська нормативно-правова база не передбачає стабільних джерел фінансування діяльності з надання громадськими, благодійними, релігійними організаціями безпосередньої допомоги інвалідам. Як зазначила Р.КРАВЧЕНКО, статус неприбуткових не дозволяє продавати послуги, а місцеві органи самоврядування та виконавчої влади не зобов’язані надавати фінансову підтримку.

Відео дня

Крім того, вже три роки не залучаються бюджетні кошти на надання соціальних послуг недержавними суб’єктами, як це передбачено законом «Про соціальні послуги».

7,4 млн. грн., які організація просить виділити з держбюджету, будуть спрямовані на виконання програми «Недержавні організації – інвалідам з розумовою відсталістю», що передбачає надання безпосередньої допомоги інвалідам та їхнім родинам, що, за підрахунками фахівців, сприятиме заощадити близько 250 млн. грн. з бюджету, які б довелось витратити, якби родини віддали інвалідів до інтернатів.

Р.КРАВЧЕНКО зауважила, що сьогодні через відсутність бюджетного фінансування організація, яка представляє інтереси 28 тис. родин, які доглядають інвалідів, і включає 70 недержавних організацій та комунальних закладів, вимушена просити кошти у заможних людей. За її словами, здебільшого спонсорську підтримку організація отримує «від іноземних донорів».