Проект ЄС "Україна: Послуги з підтримки малих і середніх підприємств у пріоритетних регіонах» представив сьогодні електронний інформаційний інструмент з розвитку бізнесу - «Віртуальний ринок».

Під час прес-конференції в УНІАН наголошувалося, що інтерактивні інструменти з підтримки бізнесу, розроблені проектом: «Віртуальний ринок», бенчмарінг підприємств і послуги з розвитку бізнесу, успішно впроваджені в ЄС і сьогодні впроваджуються в Україні.

Проект «Віртуальний ринок» надасть можливість українським МСП знайти в режимі он-лайн професійні послуги підтримки, програми навчання підприємств і бізнес можливості в Україні і за кордоном.

Відео дня

Як зазначив керівник проекту Філіпп САНТЕНС, «Віртуальний ринок» буде унікальним безплатним інформаційним джерелом і послугою з розвитку бізнесу для українських підприємств і постачальників бізнес-послуг.

Олексій ДЕМЧЕНКО, експерт проекту з інформаційних систем управління, який робив презентацію «Віртуального ринку», повідомив, що після завершення розробки «Віртуальний ринок» складатиметься з довідника постачальників бізнес-послуг (перелік послуг українських організацій з підтримки бізнесу, консалтингових компаній), довідника доступу до фінансів (українські банки, лізингові організації, інвестиційні фонди, які пропонують фінансові послуги місцевому бізнесу).

Крім того, проект передбачає інструмент бенчмаркінга МСП (інструмент самооцінки бізнесу, який дозволяє українським підприємствам, заповнивши анкету, оцінити діяльність компанії за середніми показниками європейських компаній у різних сферах, таких як: маркетинг, менеджмент, виробництво, продаж).

«Віртуальний ринок» також включає довідник бізнес- та інвестиційних можливостей (база даних, яка дозволить місцевим підприємствам розмістити на сайті свої бізнес та інвестиційні можливості, а місцевим та іноземним потенційним бізнес-партнерам - знайти ці можливості у «Віртуальному ринку»).

Проект працюватиме до грудня 2007 року.

Проект упроваджується консорціумом, який складається з GFA Consulting Group (Німеччина, провідний партнер), PEM GMBH (Німеччина), Польського офісу економічної політики і регіонального розвитку (ЕРРШ) і Українського інституту сільського розвитку (ІСР). Державний Комітет України з регуляторної політики і підприємництва є основним бенефіціаром проекту.

Крім того, на прес-конференції журналісти були поінформовані про роботу Проекту ЄС "Україна: Послуги з підтримки МСП у пріоритетних регіонах». Так, Грігоріус КОНТЗОГЛУ, менеджер проекту ЄС делегації Європейської Комісії в Україні, повідомив журналістам про досягнення проекту за останнє півріччя в чотирьох основних сферах: навчання державних службовців і менеджерів МСП, розповсюдження найефективніших методів розвитку МСП, перебудова зв`язків між українськими і європейськими організаціями з розвитку бізнесу, а також про електронні/Інтернет-інструменти з розвитку бізнесу.

«У сфері навчання державних службовців: більше 20 програм навчальних курсів було надано державним службовцям центральних, обласних і місцевих органів влади з багатьох тем: управління проектним циклом, кластерний розвиток, бенчмаркінг, оцінка регуляторного впливу, навички комунікації для державних службовців...», - зазначив Ф.САНТЕНС.

«У сфері зв`язків між українськими і європейськими бізнес-організаціями проект організував два навчальні тури для ряду українських фахівців з розвитку МСП, для спеціальних малих і середніх організацій з підтримки бізнесу і агентств в Угорщині та Великій Британії», - відзначив Ф.САНТЕНС.

Довідка УНІАН. Проект ЄС "Україна: Послуги з підтримки малих і середніх підприємств в пріоритетних регіонах» діє в Україні з травня 2006 року. Він націлений на поліпшення розвитку політики МСП.