ТОВ "ПТС "Оболонь" (м. Київ), що входить в структуру будівельної компанії ЗАТ "Молодіжний житловий комплекс "Оболонь", спільно зі словенською компанією SMM Production Systems Ltd. (GmbH) розробили і почали виробництво баштових кранів КБ-371 "Оболонь".

Про це повідомив президент МЖК "Оболонь", заслужений будівельник України Василь АНТОНОВ сьогодні на прес-конференції в УНІАН.

Як передає кореспондент УНІАН, за його словами, баштові крани виробництва МЖК "Оболонь" не поступатимуться за якістю таким відомим маркам, як Liebherr (Німеччина) або Хаса (Іспанія), проте будуть дешевшими за зарубіжні аналоги майже на 40% (близько 350-400 тис. євро).

Відео дня

У свою чергу, як відзначив директор ПТС «Оболонь» Тарас РУБАНЯК, технологію виробництва баштового крана компанія придбала у словенської компанії SMM Production Systems, яка і стала її партнером в реалізації цього проекту. В Україні виготовлятимуться металоконструкції і здійснюватиметься складання кранів, а комплектуючі завозитимуться з-за кордону.

Вартість проекту КБ-371 «Оболонь» становить 2 млн. євро.

За словами Т.РУБАНЯКА, сучасний і високотехнологічний баштовий кран КБ-371 спроектований під європейські стандарти якості. За багатьма параметрами кран навіть перевершує зарубіжні аналоги.

Кран оснащений безступінчатим регулюванням рухів робочих операцій. Нарощування башти крана здійснюється за допомогою монтажної стійки гідравлічним приводом, яка після закінчення монтажу виконує робочу функцію як елемент башти. Кран максимальною вантажопідйомністю до 8 тонн, має висоту підйому крюка до 120 м, виліт стріли 70 м, башта крана може нарощуватись до 120 м, що дозволяє демонтувати опалубку, подавати бетон і піднімати піддони з цеглиною на висоту до 35 поверхів.

Також Т.РУБАНЯК повідомив, що крани виготовляються на базі двох українських заводів - ВАТ "Чернігівський завод металоконструкцій і металооснастки" (м. Чернігів) і ВАТ "Золотоносський машинобудівний завод ім. Лепсе" (Черкаська обл.).

ПТС «Оболонь» планує виготовляти близько 100 кранів на рік.

Як повідомляв УНІАН, в серпні 2006 року компанія заявила про наміри зайнятися виробництвом баштових кранів.

Довідка УНІАН. ЗАТ «МЖК «Оболонь» - будівельна компанія, що динамічно розвивається. На будівельному ринку з 1988 року. За цей час компанія побудувала близько 300 тис. кв. м житла. Зараз у ЗАТ «МЖК "Оболонь" налічується більше 1000 кваліфікованих фахівців.

На сьогодні в Україні парк баштових кранів становить 5036 штук, з яких 4500 кранів мають термін експлуатації, що завершився.