У Київському юридичному товаристві пройшло обговорення проектів законів України «Про внесення змін до Закону України «Про судоустрій України» (реєстраційний № 2834 від 27.12.2006 р.) і  «Про внесення змін до Закону України «Про статус суддів» внесених на розгляд Верховної Ради Президентом України.

 Вважаємо, що запропонована авторами законопроекту система судоустрою призведе до дестабілізації судової гілки влади, значно ускладнить судову процедуру і обмежить доступ людей до правосуддя.

 Позбавлення Верховного Суду України касаційної функції зруйнує організаційну єдність судової системи і не дасть можливості забезпечувати однакове застосування судами законів України.

Відео дня

 Реалізація запропонованих цим проектом положень призведе до створення системи автономних судів, що неодмінно викличе спори про підсудність і в кінцевому результаті може викликати колапс всієї судової системи.

 Позбавлення голів судів організаційних функцій та передача їх повноважень Державній судовій адміністрації, яка є органом виконавчої влади і зробить суди залежними від Уряду, що суперечить конституційному принципу розподілу влади.

 Для забезпечення реальної незалежності судової влади Державну судову адміністрацію потрібно вивести із системи органів виконавчої влади і підпорядкувати Верховному Суду України.

 Ми усвідомлюємо необхідність реформування діючої судової системи і вважаємо, що судова реформа має йти шляхом створення оптимальної системи судоустрою, яка буде простою і зрозумілою для людей та забезпечить здійснення ефективного правосуддя.

 Враховуючи вищевикладене пропонуємо Президенту України відкликати з Верховної Ради України внесені ним законопроекти «Про внесення змін до Закону України «Про судоустрій України» (реєстраційний №2834 від 27.12.2006р.) і «Про внесення  змін до Закону України «Про статус суддів» (реєстраційний № 2835 від 27.12.2006р.)

 У разі винесення запропонованих законопроектів на розгляд сесії Верховної Ради України просимо народних депутатів України врахувати позицію Київського юридичного товариства і не голосувати за внесені Президентом України законопроекти.

Голова Товариства      О. Березюк