Журнал «Фокус» представив сьогодні власну версію сотні найбагатших українських бізнесменів.

У даному списку, презентованому на прес-конференції в УНІАН, числиться 10 мільярдерів і 90 мультимільйонерів.

Головний редактор журналу «Фокус» Вахтанг КІПІАНІ зазначив, що представлена версія є максимально повним списком найбагатших людей України, загальні статки яких експерти оцінили більш ніж у 70 млрд. дол. При цьому «нижній поріг» для проходження в рейтинг обчислювався 100 млн. дол.

Відео дня

Автори рейтингу зазначають, що до нього ввійшли ті, хто сьогодні володіє напряму або опосередковано - через підконтрольні структури - абсолютно різним, але неодмінно системним бізнесом практично в усіх регіонах України. Також «Фокус» включив до списку іноземних бізнесменів, які тісно пов`язані з Україною й володіють у ній активами, відомими за відкритими джерелами. Причому в усіх учасників рейтингу враховувалися виключно українські активи, тому, підкреслив В.КІПІАНІ, деякі фігуранти списку виглядають "біднішими", ніж у міжнародних рейтингах, що відображають їхні статки по всьому світу.

В.КІПІАНІ також зазначив, що в системі підрахунку активів автори рейтингу використовували заяви самих бізнесменів, їхні інтерв`ю, оцінки аналітиків і експертів, дані ЗМІ. В той же час, за його словами, в загальну оцінку не включалися міноритарні пакети акцій, особисті накопичення та заощадження фігурантів рейтингу, а також власність, що перебуває в спорах.

За словами В.КІПІАНІ, всі цифри представлені в рейтингу, є оціночними: «Всі ці люди є багатшими того рівня, що представлений у рейтингу», - додав він, зазначивши, що поки представники українського бізнесу не вийдуть на біржу, експерти вимушені говорити про приблизні суми й «нижні пороги». В той же час, на переконання головного редактора журналу, складений «Фокусом» рейтинг достатній для того, щоб на нього можна було посилатися.

Говорячи про те, на чому заробляють українські олігархи, В.КІПІАНІ, перш за все, назвав такі сфери як фінанси, металургію, енергетику, нерухомість, спорт, аграрний бізнес і медіа. Портрет «середньостатистичного олігарха» - чоловік, 45 років, фінансист. У сотні фігурантів рейтингу присутня тільки одна жінка – голова правління і співвласник ВАТ «Фармак» Філя ЖЕБРОВСЬКА (155 млн. дол.). У той же час, автори рейтингу відзначили особливу роль дружин деяких бізнесменів, які офіційно володіють істотними активами, підрахованими під час складання списку «найбагатших».

Перше місце в сотні найбагатших людей України зайняв Рінат АХМЕТОВ - співвласник компанії SCM, президент ФК "Шахтар", народний депутат України від Партії регіонів із активами в 12 млрд. дол.

Другим «Фокус» називає Лакшмі МІТТАЛА – власника ВАТ "Mittal Steel (Кривий Ріг") із 4,7 млрд. дол.

Третій - Віктор ПІНЧУК - співвласник корпорації "Інтерпайп", президент Viktor Pinchuk Foundation, із 4,4 млрд. дол.

Четвертим і п`ятим, за версією журналу, йдуть співвласники групи "Приват" Ігор КОЛОМОЙСЬКИЙ (3,3 млрд. дол.) і Геннадій БОГОЛЮБОВ (3,2 млрд. дол.).

У десятку «найбагатших» також увійшли:

№ 6 - Віталій ГАЙДУК, співвласник корпорації ІСД, секретар РНБОУ (2,3 млрд. дол.);

№ 7 - Сергій ТАРУТА, співвласник і голова ради директорів корпорації ІСД (2,3 млрд. дол.);

№ 8 - Костянтин ЖЕВАГО, співвласник групи "Фінанси і кредит", народний депутат України від БЮТ (1,7 млрд. дол.);

№ 9 - Дмитро ФІРТАШ, співвласник компанії "РосУкрЕнерго" (1,4 млрд. дол.);

№ 10 - Володимир БОЙКО, генеральний директор Маріупольського металургійного комбінату ім. Ілліча, народний депутат України від СПУ (1,3 млрд. дол.).

Говорячи про загальні статки олігархів, що в сумі перевищили 70 млрд. дол., автори рейтингу зазначили, що цих грошей вистачило б на фінансування державного бюджету України протягом 2,5 років або ж на те, щоб разово роздати кожному землянину по 10 доларів.

Детально ознайомитися з повним списком найбагатших бізнесменів України журнал пропонує на сторінках свого спеціального випуску.