Українська Гельсінська спілка з прав людини презентувала результати моніторингу діяльності політичних партій і блоків у сфері прав людини.

Як повідомив на прес-конференції в УНІАН виконавчий директор УГСПЛ Володимир Яворський, у дослідженні вміщений аналіз законодавчої діяльності партій та блоків, що потрапили до парламенту після виборів у березні 2006 року, а також показано стан реалізації їх передвиборчих обіцянок.

За словами В.ЯВОРСЬКОГО, результатом дослідження стало вироблення рейтингу ефективності діяльності партій та блоків у сфері утвердження прав людини та основних свобод. Він зазначив, що даний рейтинг грунтується на результатах голосування протягом року в парламенті за 60 законопроектів щодо дотримання різних прав і свобод, а також на аналізі реалізації права законодавчої ініціативи парламентаріями. Відповідно до рейтингу УГСПЛ, перше місце посіла фракція “Наша Україна”, що набрала 44 бали, другим йде Блок Юлії Тимошенко з 23 балами, третю сходинку посіла Партія регіонів – 18 балів, за нею розташувались Соціалістична партія – 14 балів та Комуністична партія – 13 балів.

Відео дня

В.ЯВОРСЬКИЙ зазначив, що “партії повністю забули свої передвиборчі обіцянки”. При цьому, за його словами, навіть тоді, коли в стінах парламенту розглядається законопроект, що справді здатний покращити ситуацію з правами людини, то він може бути провалений більшістю на підставі того, що його внесли представники опозиції.

У свою чергу голова правління УГСПЛ Євген ЗАХАРОВ повідомив, що найгіршими з погляду порушення прав людини законопроектами стали: проект закону “Про внесення змін до деяких законів України щодо впорядкування системи органів, які здійснюють боротьбу з організованою злочинністю” щодо контролю народних депутатів за слідством; проект закону “Про національний демографічний регістр”, що встановлює систему тотального стеження за людиною в країні і порушує міжнародні стандарти щодо права на приватність; постанова ВР, якою затверджено Положення про паспорт громадянина України для виїзду за кордон, яке дозволяє розміщати чіпи з біометричними даними громадян в ці паспорти, що встановлює умови для тотального стеження за людиною та неконтрольованим поширенням її біометричних даних; проект закону “Про внесення змін до Закону “Про прокуратуру” щодо впровадження загального нагляду, що суперечить стандартам Ради Європи.