З 16 по 18 березня 2007 року в Берліні проходило засідання Ради Зелених Європи, на якому обговорювалися нагальні питання європейської політики та стратегія подальшої діяльності Європейської Партії Зелених (ЄПЗ). У роботі з’їзду брала участь делегація від Партії Зелених України, яка з 2004 року  є співзасновником та повноправним членом ЄПЗ.

Основна увага представників Зелених партій Європи була сконцентрована на двох темах: річниці Римських договорів та проблемі кліматичних змін. Партію Зелених України на з’їзді представляли  Голова Партії Зелених України Володимир Костерін та делегація, до складу якої входили: Тетяна Кондратюк, Стефан Миронюк, Лілія Савич та Руслан Бахтиєв.

Важливою частиною роботи стало прийняття делегатами з’їзду низки резолюцій, зокрема, резолюції із захисту води, впровадження технологій біопалива, зміни клімату, захисту лісів у Греції, а також резолюції від України. Зокрема в резолюції проти будівництва сховища відпрацьованого ядерного палива американською компанією Холтек Інтернешнл йдеться про необхідність реформ в енергетичній політиці України, спрямованих на впровадження політики енергозбереження та підвищення енергоефективності. Зелені наполягають на використанні досвіду інших держав (Фінляндії, Німеччини) щодо поводження з радіоактивними матеріалами. Другим документом, прийнятим від України, стала резолюція, яка стосується забезпечення ґендерного балансу в органах влади. Зелені виступають за забезпечення рівних можливостей як для жінок так і для чоловіків, а також за підвищення рівня свідомості широких прошарків населення у сфері ґендерних проблем шляхом проведення широкомасштабної кампанії в мас-медіа та введення курсу з ґендерного питання до освітньої програми.

Відео дня

Відтепер прийняті документи стануть керівництвом до дії Зеленої фракції у Європарламенті.  На сьогодні фракція Зелених – Європейський Вільний Альянс (створена у 1999 році) об’єднує депутатів партій, які входять до ЄПЗ, а також парламентаріїв від партій, які захищають права народів, що не мають державності – наприклад, Шотландська національна партія. Фракція Зелених представлена 42 депутатами з 13 європейських країн, Зелені працюють у всіх комітетах  Європарламенту. Співголовами фракції є Моніка Фрасоні та Даніель Кон-Бендіт, до складу виконавчого бюро входить Ребекка Хармс (член парламентської комісії з питань зв’язків з Україною).

На засіданні Ради Зелених Європи йшлося про необхідність активізації дій національних урядів у боротьбі з глобальним потеплінням та підготовку до виборів у Європарламент 2009 року. З цього приводу Голова Партії Зелених України Володимир Костерін зазначив: «На сьогодні саме Зелені визначають «політичну моду», адже проблеми, які піднімаються Зеленими, мають глобальний характер та потребують посиленої уваги з боку держави. Багато політиків використовують «зелені» теми виключно у своїх цілях, не роблячи насправді нічого для їх вирішення. Для Зелених влада – це механізм, за допомогою якого можна подолати болючі проблеми сьогодення». Партія Зелених України за допомогою європейських інституціональних механізмів намагатиметься сприяти вирішенню проблем українського суспільства, які свідомо ігноруються українським політикумом.

Учасники прес-конференції: Стефан Миронюк, Тетяна Кондратюк, Лілія Савич, Руслан Бахтиєв.

Прес-секретар ПЗУ Людмила Ярошенко

( e-mail L_yaroshenko@sct.kiev.ua, тел 279 26 81)