48 народних депутатів (фракція “Наша Україна” та окремі депутати із фракцій Партії регіонів, СПУ та позафракційні) звернулися до Конституційного Суду з поданням про неконституційність імперативного мандата депутатів місцевих рад.

Про це сьогодні на прес-конференції в УНІАН повідомили голова Української республіканської партії “Собор”, народний депутат Анатолій МАТВІЄНКО і член фракції «Наша Україна», віце-президент Парламентської Асамблеї Ради Європи Сергій ГОЛОВАТИЙ.

“Вчора таке подання до Конституційного Суду направлено”, - сказав А.МАТВІЄНКО.

Відео дня

Він наголосив, що імперативний мандат започаткував «контроль над виборцями і правом виборців по відношенню до депутата».

“Це не підвищує відповідальності за вибір, це не утверджує демократії – цей інститут диктаторських і деспотичних режимів”, - переконаний А.МІТВІЄНКО. За його словами, демократична Європа від імперативного мандата відмовилась або забороняє на конституційному рівні.

Крім того, А.МАТВІЄНКО відзначив, що справжні цілі ініціаторів цього закону прикриваються нещирими гаслами. “Це дозволяє топтати Конституцію. Це для мене є неприпустимим. Це рух у нікуди, за цим буде маса наступних кроків, тому це небезпечно для суспільства”, - сказав А.МАТВІЄНКО.

На його переконання, заяви про те, що Закон «Про внесення змін у деякі закони України про статус депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим і місцевих рад» захищає інтереси виборців, не відповідають дійсності, оскільки “утверджується політичний феодалізм”.

“Утверджується інститут тоталітаризму партійних лідерів. Це спроба зруйнувати політичне структурування суспільства”, - сказав А.МАТВІЄНКО.

У свою чергу С.ГОЛОВАТИЙ повідомив, що сьогодні зареєстрував у Верховній Раді проект закону про вилучення положень про імперативний мандат.

Як повідомляв УНІАН, 12 січня Верховна Рада ухвалила Закон «Про внесення змін в деякі закони України про статус депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим і місцевих рад», встановивши імперативний мандат для депутатів місцевого самоврядування. Законом передбачається, що депутат, який вийшов з фракції тієї політичної сили, від якої він був обраний, може позбутися мандата – за рішенням керівництва цієї партії або блоку.

20 березня С.ГОЛОВАТИЙ на засіданні Верховної Ради закликав парламентську коаліцію скасувати положення про імперативний мандат Закону “Про вибори депутатів Верховної Ради Автономної республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів”.

За словами С.ГОЛОВАТОГО, в Європі цей закон називають «Законом ТИМОШЕНКО».

Він зазначив, що питання щодо закону про імперативний мандат мало розглядатися на засіданні Венеціанської комісії, але було перенесено на червень на прохання народного депутата Григорія НЕМИРІ (фракція БЮТ), який виступив на засіданні Венеціанської комісії і як представник Президента України з цього питання. «Він мав мандат, підписаний главою Секретаріату», - зазначив С.ГОЛОВАТИЙ. За його словами, народний депутат просив відкласти це рішення.