Президент ВАТ «Мотор Січ», народний депутат України (Партія регіонів) В`ячеслав БОГУСЛАЄВ критикує Кабінет Міністрів за непродуману політику в об`єднанні підприємств авіапрому в Державний авіабудівний концерн “Авіація України”.

Про це В.БОГУСЛАЄВ сказав сьогодні на прес-конференції в УНІАН.

За його словами, об`єднувати підприємства авіапрому необхідно не за принципом майнової приналежності (форми власності), а за виробничим принципом.

Відео дня

"Не можна змішувати в одну компанію авіазаводи, двигунобудівників, авіоніку та ін.", - сказав В.БОГУСЛАЄВ. При цьому він додав, що "авіацію необхідно розвивати не через заводи, а через науку і лізингову компанію".

"Я не знаю, що лежить в основі такого непродуманого рішення", - зазначив В.БОГУСЛАЄВ. Також він додав, що таке об`єднання несе в собі загрозу безпеки країни… Ми не підсилимо авіапром, а ослабимо…".

Разом з тим він зазначив, що об`єднати авіапром можна за принципом космічної галузі, яка об`єднана в Національне космічне агентство, - створити нацагентство з авіабудування, нацагентство з озброєння, нацагентство з суднобудування, нацагентство з радіоелектроніки та ін.

Як повідомляв УНІАН, Кабмін своєю постановою (№428 від 14 березня) утворив Державний авіабудівний концерн “Авіація України”, ліквідувавши Державну літакобудівну корпорацію “Національне об`єднання “Антонов”.

Згідно з документом, до концерну увійшли десять підприємств: Державне підприємство “Авіаційний науково-технічний комплекс імені О. К. Антонова”, Державне підприємство “Київський авіаційний завод “Авіант”, Державне підприємство “Завод № 410 цивільної авіації”, Харківське державне авіаційне виробниче підприємство, Державне підприємство науково-дослідний інститут “Буран”, Державне підприємство “Харківське агрегатне конструкторське бюро”, Державне підприємство “Харківський машинобудівний завод “ФЕД”, Державне підприємство “Запорізьке машинобудівне конструкторське бюро “Прогрес” імені академіка О. Р. Івченка”, Державне підприємство “Новатор”, Казенне підприємство “Радіовимірювач”.

Довідка УНІАН. ВАТ "Мотор Січ" (м. Запоріжжя) є одним з найбільших українських машинобудівних підприємств. Випускає авіадвигуни для вертольотів "Мі" і "Ка", літаків Ан-124, Ан-140, Як-130.

У 2006 році ВАТ «Мотор Січ» збільшило виробництво на 14% порівняно з 2005 роком - до 1,2 млрд. грн.

До складу ВАТ "Мотор Січ" входять Запорізький моторобудівний завод, Запорізький машинобудівний завод ім. В.І.Омельченка, Запорізький завод товарів народного споживання, Сніжнянський машинобудівний завод, Волочиський машинобудівний завод і Авіакомпанія "Мотор Січ".

За станом на кінець 2006 років 46,2% акцій ВАТ "Мотор Січ" належало ТОВ "Гарант Інвест", 15,7% - ВАТ "Мотор Січ", 14,98% - фізичній особі В.БОГУСЛАЄВУ.