Стаття 3 Конституції України визначає, що "Права і свободи людини та їх гарантії визначають зміст і спрямованість діяльности держави. Утвердження і забезпечення прав і свобод людини є головним обов`язком держави".

При цьому за Законом "Про Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини"      "контроль за додержанням конституційних прав і свобод людини і громадянина, та захист прав  кожного" здійснює саме Уповноважений. Тому ВГО Альянс "Майдан" розцінює цю посаду як таку, що має критичну вагу для забезпечення дотримання і захисту прав і свобод людини, розвитку громадянського суспільства, гарантування правової сутности української держави.

Відповідно, і наш громадянський інтерес, і, ми переконані, громадянський інтерес кожного українця полягає в тому, щоб Омбудсменом було призначено гідну, політично незаангажовану кандидатуру, при тому - з неухильним дотриманням законодавства. Очевидно, що порушення закону при вирішенні питання про призначення Уповноваженого робить таке призначення нелегітимним і демонструє рівень правового нігілізму владців. Вирішення ж питання про призначення Уповноваженого попри очевидну політичну заангажованість кандидата і без навіть натяку на урахування думки громадськости є свідченням повного нерозуміння "коаліцією" і сутности посади Омбудсмена і засадничих аспектів взаємовідносин між громадянським суспільством та владою - тим більш, у питаннях людських і громадянських прав і свобод.

Відео дня

Історія з призначенням Н.Карпачової Уповноваженим (а ще до того - з поєднанням нею політичної діяльности та посади Омбудсмена), складається в суцільний ланцюг правопорушень, серед яких:

- протиправне суміщення Н.Карпачовою посади Омбудсмена і депутатського мандату;

- протиправне невиконання Верховною Радою України обов`язку звільнити Н.Карпачову з посади Уповноваженого через виникнення обставин несумісности посад;

- протиправне внесення Головою ВРУ О.Морозом кандидатури Н.Карпачової - з порушенням встановленого законом терміну та попри порушення нею вимог закону і присяги Уповноваженого;

- безпідставний висновок Комітету ВРУ з питань прав людини, національних менших і міжнаціональних відносин про нібито відповідність вимогам закону кандидатури Н.Карпачової на посаду Омбудсмена;

- протиправне порушення Верховною Радою України встановлених законом термінів вирішення питання про призначення Омбудсмена.

Враховуючи це, 8 активістів ВГО Альянс "Майдан" (метою якого є утвердження в Україні людських та громадянських прав і свобод, розвиток громадянського суспільства і правової держави, відповідальної перед суспільством) 05-го березня 2007 року подали до Печерського суду м.Києва позов, в якому, зокрема, вимагають:

- Визнати протиправною і нечинною Постанову Верховної Ради України № 621-V від 08.02.07 "Про призначення Карпачової Н.І. Уповноваженим Верховної Ради України з прав людини".

- Зобов`язати Верховну Раду України протягом 20 днів з дати набуття чинности рішенням Суду, відповідно до закону, вирішити питання про призначення нового Уповноваженого.

Про дату судового розгляду буде повідомлено додатково.

Незалежно від судових дій, Альянсом "Майдан" запроваджено постійний моніторинг діяльности Омбудсмена на предмет відповідности закону та визначеним законом завданням інституту Уповноваженого. Про результати моніторингу ми регулярно інформуватимемо суспільство через сайт "Майдан" та на прес-конференціях.

Контакти:

Володимир Мартинюк - 8 050 381 87 03

Олександр Северин - sean@maidanua.org, 8 050 401 23 87