В 2007 році Департамент підводної спадщини Інституту археології Національної академії наук України планує дослідити 17 об’єктів в Чорному морі.

Про це сьогодні на прес-конференції в УНІАН повідомив директор Департаменту підводної спадщини Сергій ВОРОНОВ.

Він повідомив, що в 2006 році Інститутом археології НАН України проведена Українсько-американська підводно-археологічна експедиція «Чорне море-2006».

Відео дня

За його словами, вперше українські вчені мали змогу дослідити глибини до 2 тис. 90 метрів, адже через те, що українська техніка дозволяє працювати на глибині до 240 метрів, до цього в Чорному морі на таких глибинах ніхто не працював. Вчений також зауважив, що співпраця з американськими колегами дала змогу українським вченим працювати на найдосконалішій техніці, завдяки якій досліджувався “Титанік” та “Лузітанія”.

“Під час двомісячної експедиції минулого року було відкрито 449 об’єктів, які до цього були невідомі науці. Причому з них паспортизовано та проведено попередні дослідження на 17”,- сказав С.ВОРОНОВ.

Він також повідомив, що в цьому році роботи проводяться саме на цих 17 об’єктах. Зокрема, підводні розкопки залишків вітрильно-весельного човна епохи Візантії на глибині 133 м; підводні розкопки лінійного корабля “Святий Александр” на глибині 6 м; підводні розкопки барки “Agnes Blaikie” на глибині 84 м; виявлення місця загибелі санітарного транспорту “Арменія” ЧФ СРСР на глибині 500-700 метрів; виявлення місця загибелі санітарного транспорту “Белосток” на глибині 230-750 м; музеєфікація фрагменту пасажирського теплохода “Адмірал Нахімов” на глибині 48 м та інші.

С.ВОРОНОВ підкреслив, що виявлені об’єкти вкотре підтвердили, що Чорне море залишається одним з найвизначніших підводних музеїв. За його словами, це пов’язано з історичними подіями, які проходили в цьому регіоні та з наявністю сірководневого шару, який є консервантом для об’єктів, що затонули.

“Тільки в Чорному морі, об’єкти, що затонули на глибині більш як 120 м мають шанс залишатися в тому вигляді що і тисячу років тому”, - сказав він.

Підводні роботи в минулому та в цьому році проходитимуть під егідою ЮНЕСКО.