Комітет виборців України закликає партії відмовитись від застосування імперативного мандату до рішення Конституційного Суду.

Про це сьогодні на прес-конференції в УНІАН заявив голова правління КВУ Ігор ПОПОВ.

Він повідомив, що КВУ провів аналіз прецедентів застосування імперативного мандату та судових справ та зробив ряд висновків.

Відео дня

Так, за словами В.ПОПОВА, з часу набрання чинності закону про імперативний мандат для депутатів місцевих рад різні політичні сили (БЮТ і Блок Леоніда Черновецького) ініціювали кілька спроб відкликання депутатів місцевих рад. Однак аналіз цих процесів показує, що відкликання депутатів носить штучний характер і не має нічого спільного з партійною дисципліною та відповідальністю перед виборцями.

Він додав, що аналіз документів про відкликання депутата Іванківської районної ради від БЮТ Миколи ВОЛОЧАЯ дає підстави сумніватися в тому, що рішення про відкликання депутатів від БЮТ будуть прийматися з урахуванням думки виборців та на міжпартійному з‘їзді, оскільки рішення приймалося в Києві чотирма особами без присутності самого депутата - Юлії ТИМОШЕНКО, Олександра ТУРЧИНОВА, Ярослава ФЕДОРЧУКА та Євгена КОРНІЙЧУКА.

В.ПОПОВ також повідомив, що Блок Леоніда Черновецького ініціював відкликання трьох депутатів місцевих рад. “Це також було зроблено непрозоро, без врахування думки виборців. Однак самі ініціатори процесу не приховують, що метою відкликання депутатів було штучне припинення дії імперативного мандату через ухвали судів”, - сказав він.

За словами голови правління КВУ, рішення судів різних інстанцій щодо імперативного мандату виглядають дивними та нелогічними, оскільки під час розгляду зазначених справ спостерігачі відзначали непоодинокі процедурні порушення.

Він також повідомив, що Центральна виборча комісія України в межах своїх повноважень надала роз‘яснення щодо процедури відкликання місцевих депутатів, що зробило технологічно можливим реалізацію недосконалого закону про імперативний мандат. Згідно з документом, в разі створення місцевих блоків політичних партій на вибори 2006 року, відповідні рішення про припинення повноважень депутатів приймають керівні органи відповідних місцевих блоків.

“В разі створення прецеденту реального відкликання депутата місцевої ради це призведе до ланцюгової реакції та численних політичних репресій проти внутрішньопартійних опозицій. Кулуарність рішень партійного керівництва і правова незахищеність місцевих депутатів різко підніме рівень політичної корупції в партіях”, - переконаний він.

В.ПОПОВ підкреслив, що у разі можливого висновку Конституційного Суду щодо неконституційності закону про імперативний мандат КВУ прогнозує багаточисельні судові позови щодо поновлення повноважень відкликаних депутатів. Невизначеність статусу значної частини депутатів може поставити під сумнів легітимність рішень місцевих рад.

“Зважаючи на існуючі та можливі проблеми у застосуванні імперативного мандату, КВУ закликає політичні сили відмовитися від спроб відкликання депутатів місцевих рад до отримання висновку Конституційного Суду України щодо відповідності даного закону Конституції”, - сказав І.ПОПОВ.