Колишнє керівництво «Київвисотбуд» і «Агробудпереробка Лтд» заявляє про відновлення будівництва чотирьох об`єктів у Києві й області, в які направили кошти близько 1,5 тис. вкладників.

Про це повідомила юрист ТОВ «Київвисотбуд» і ТОВ «Агробудпереробка Лтд», представник співвласників компаній Миколи і Олександра МАРІНЕХ Тетяна ТКАЧИК сьогодні на прес-конференції в УНІАН.

За її словами, будівництво чотирьох об`єктів по вул. Старонаводницькій, 2-20, вул. Сім`ї Сосніних, 4-а, вул. Київський шлях, 97 у Борисполі і по вул. Погрібняка, 14, в селі Чубинському, яке припинилося в листопаді 2006 р., поновилося в кінці лютого ц.р.

Відео дня

За її даними, на добудову об`єктів потрібно близько 300 млн. грн. Зараз колишнє керівництво компанії веде переговори з інвестиційними компаніями, щоб одержати кредит в банку «Київ», що фінансував будівництво в 2003 році.

Заступник голови АКБ «Київ» Віктор СУПРУНОВ підтвердив наміри співробітничати з інвестиційними компаніями. Він вважає, що активи компаній значно більші, ніж сума, яка потрібна на закінчення будівництва будинків. За його даними, з 20 млн. грн. наданого кредиту непогашеним залишилися 15 млн. грн.

За словами юриста, будівництво об`єктів припинилося тоді, коли М.МАРІНЕХА продав 50% акцій компанії Григорію ВАСІЛЬДЖАГАЗУ, який обіцяв погасити кредит в 20 млн. грн. перед банком «Київ». Новий співвласник передав керівництво компанії Єгору ЗЕМЕЛЄВУ, перед яким ставилося завдання закінчити будівництво об`єктів. Оскільки Г.ВАСІЛЬДЖАГАЗ не виконав свої обіцянки, М.МАРІНЕХА оспорює операцію в суді.

Водночас Т.ТКАЧИК зазначає, що як тільки будівельні роботи були відновлені, вони знову припинилися через дії правоохоронців. 9 лютого за заявою Є.ЗЕМЕЛЄВА Дарницьким райвідділом МВС була порушена кримінальна справа за фактом подвійного перепродажу квартир невідомими особами. Після передачі справи в Дніпровське РУ ГУ МВС, 7 березня ц.р. правоохоронці вилучили всю проектну і фінансову документацію підприємств.

За словами приватних інвесторів, подвійного продажу квартир не було, оскільки за їх участю було складено реєстр звірки майбутніх власників 840 квартир.

У свою чергу Є.ЗЕМЕЛЄВ заявляє, що будівництво житлових будинків було припинене через те, що проектно-будівельна документація була розрізнена, і ніхто не міг назвати йому собівартість будівництва, а значить, і вартість, за якою інвестори можуть купити квартири. На думку Є.ЗЕМЕЛЄВА, на завершення будівництва об`єктів необхідно близько 1 млрд. грн. Він вважає, що крім грошей на добудову будинків, також необхідні кошти для погашення кредитів у банках «Київ» і «Форум», для розрахунку з субпідрядниками і виплати заробітної плати співробітникам. Є.ЗЕМЕЛЄВ також повідомив, що для завершення будівництва об`єктів слід відновити його в правах як гендиректора компаній, а також власника 50% акцій компаній. Він зазначив, що веде переговори з банком «Славутич», який міг би фінансувати будівництво.

Водночас Т.ТКАЧИК повідомила, що 27 грудня 2006 р. Є.ЗЕМЕЛЄВ заставив усі активи ТОВ «Агробудпереробка» в банку «Славутич». За її даними, близько восьми чоловік, що не мають відношення до компанії, одержали в банку кредити на суму близько 400 тис. дол. кожен під поручительство «Агробудпереробки».

Є.ЗЕМЕЛЄВ пояснює, що в «Славутичі» було заставлене устаткування компанії і відкрита кредитна лінія, за якою у будь-який момент можна одержати гроші.

Як повідомляв УНІАН, Дніпровське РУ ГУ МВС України в м. Києві 28 лютого ц.р. порушило кримінальну справу проти колишнього директора компанії “Київвисотбуд” Миколи МАРІНЕХИ і інших посадовців компанії, які шляхом подвійного продажу квартир в будівлі, що будується, по вул. Сім`ї Сосніних, 4-а заволоділи коштами ТОВ “Київвисотбуд” і ТОВ «Агробудпереробка Лтд».

В ході розгляду матеріалів кримінальної справи було встановлено, що М.МАРІНЕХА уклав інвестиційний договір з компаніями «Центроінвествклад», «Укрзембуд», “Престижінвест», «Роммакс» і «Експоінвест» про продаж квартир загальною площею 1089,76 кв. м на суму 9 млн. 394 тис. 693,8 грн., а потім передав майнові права на ці ж квартири фізичним особам.

У листопаді 2006 р. компанії припинили будівництво п`яти житлових будинків у Києві і області через нестачу фінансування.