Народний депутат Ксенія ЛЯПІНА (фракція «Наша Україна») вважає, що в Україні намагаються встановити систему «тотального авторитарного контролю політичних і майнових прав» громадян.

Про це вона заявила сьогодні на прес-конференції в УНІАН.

Як передає кореспондент УНІАН, на думку депутата, подібний контроль може бути встановлений з появою в Україні «Національного демографічного Реєстру», законопроект про створення якого внесено на розгляд Верховної Ради народним депутатом від Партії регіонів Василем ГРИЦАКОМ.

Відео дня

Цей законопроект, на думку К.ЛЯПІНОЇ, суперечить «десяткам, якщо не сотням нормативно-правових актів України, а найголовніше - не відповідає положенням Конвенції Ради Європи про захист фізичних осіб відносно автоматичної обробки особистих даних (1981 р.) і Директиви 95/46/ЄС Європейського парламенту і Ради від 24.10.1995. про захист фізичних осіб відносно обробки персональних даних і свободи руху таких даних».

Зокрема, тривогу у К.ЛЯПІНОЇ викликає те, що в документі присутня стаття, в якій говориться, що «з одного боку, створюється спеціальний підрозділ МВС, який начебто вестиме це (реєстр – УНІАН), а з другого боку, цей підрозділ може укласти договір з будь-якою структурою, зокрема, з комерційною, яка і виконуватиме функції адміністратора реєстру. Кому не зрозуміло, адміністратор - це той, хто має прямий доступ до інформації».

За словами К.ЛЯПІНОЇ, в Україні зараз є декілька реєстрів, проте немає відповіді на питання, як інформація з них використовується і контролюється. «В Україні немає політики обігу, збору і використання персональної інформації про громадян… На жаль, персональна інформація про громадян не захищена», - заявила вона.

Депутат вважає, що на сьогоднішній день в Україні простежується концентрація персональної інформації і так званого «бланкового бізнесу» - друк бланків суворої звітності, перш за все державних бланків.

За її словами, згідно з контрактом, підписаним між поліграфічним комбінатом «Україна» і консорціумом «ЕГАПС», під контролем консорціуму «створена автоматизована система контролю виготовлення бланків документів на право власності на транспортні засоби, на виробництво і транспортування наркотиків, на виробництво, ремонт і носіння зброї, реалізацію підакцизних товарів тощо».

К.ЛЯПІНА заявила, що в більшості цивілізованих країн ця сфера перебуває під державним контролем, а прибуток від реалізації громадянами ідентифікаційних документів є стабільним джерелом до бюджету. «В Україні ЕГАПС теж розвивалася за такими принципами. Проте нинішній фактичний стан ЕГАПС вимагає об`єктивної оцінки і визначення подальших напрямів розвитку з урахуванням існуючих порушень, які фіксують правоохоронні та інші органи центральної влади і які спонукали Генпрокуратуру і МВС порушити ряд кримінальних справ», - заявляє К.ЛЯПІНА в контексті того, що законопроект В.ГРИЦАКА передбачає ЕГАПС «як головний робочий сегмент для створення Національного демографічного Регістра».

Довідка УНІАН. 14 квітня 2005 року Генеральна прокуратура України порушила кримінальну справу за фактами зловживань службовим становищем і службової недбалості співробітниками Міністерства внутрішніх справ України під час створення Єдиної державної автоматизованої паспортної системи в Україні.

За даними ГПУ, в 2004 році службові особи МВС України, без розірвання вказаного контракту, незаконно провели новий тендер для закупівлі устаткування і технології впровадження ЕГАПС, переможцем якого став консорціум «ЕГАПС». Всього з державного бюджету впродовж 1997-2004 років на створення Системи перераховано комерційним структурам понад 84 млн. грн., проте в даний час вона не створена.

Раніше, в березні 2005 року, Міністерство внутрішніх справ почало розслідування на предмет зловживань, які могли виникнути під час виготовлення закордонних паспортів нового зразка.