Чорнобильська територіальна організація профспілок заявляє про загрозу зупинки робіт в зоні відчуження Чорнобильської АЕС у зв`язку з недостатнім державним фінансуванням.

Як передає кореспондент УНІАН, про це сьогодні на прес-конференції в УНІАН заявив член ЦК Атомпрофспілок - голова Ради Чорнобильської територіальної організації профспілок Микола ТЕТЕРІН.

За його словами, на сьогоднішній день склалася критична ситуація з фінансуванням державних спеціальних підприємств, що здійснюють роботи в зоні відчуження. Зокрема, за словами представника профспілки, на деяких підприємствах вже 2 місяці не виплачується заробітна плата, гранично мінімізовані витрати на індивідуальні засоби захисту і лікувально-профілактичне харчування.

Відео дня

«Засобів захисту немає, про спецодяг вже забули всі. Ситуація абсолютно критична», - сказав він.

Крім того, за словами М.ТЕТЕРІНА, держпідприємства накопичили значну заборгованість за електроенергію і газ. Зокрема, станом на лютий ц.р. борги за газ перевищили 2 млн. грн.

М.ТЕТЕРІН зазначив, що при формуванні бюджету на 2007 рік уряд не врахував положення Закону «Про подолання наслідків аварії на Чорнобильській АЕС», згідно з яким цього року на роботи з ліквідації наслідків аварії в витратній частині бюджету необхідно було передбачити 120,4 млн. грн. Натомість до бюджету була внесена і затверджена сума 93,8 млн. грн.

М.ТЕТЕРІН зазначив, що після проведення атомниками в лютому акцій протесту Міністерство праці і МНС пообіцяли передбачити при зміні держбюджету виділення додаткового фінансування фонду оплати праці 23 млн. грн., а також на роботи з ліквідації наслідків 26 млн. грн. Тим часом, за словами М.ТЕТЕРІНА, дані кошти не передбачені проектом змін до держбюджету 2007 року.

«Тобто, нам просто пообіцяли і ще раз обдурили. Із 93,8 млн. ми завалимося. Нам потрібно буде звільнити 30% персоналу, ми не зможемо працювати. Повністю стане комплекс зони відчуження, працювати при такому фінансуванні неможливо», - підкреслив він.

М.ТЕТЕРІН повідомив, що Чорнобильська територіальна організація профспілок має намір 30 березня пікетувати Кабінет Міністрів України і Верховну Раду з вимогою збільшити фінансування робіт, пов`язаних з ліквідацією наслідків аварії на ЧАЕС.

Довідка УНІАН. У цілому в зоні відчуження зареєстровано 118 підприємств і організацій, зокрема 9 підприємств системи МНС, які здійснюють обов`язкові заходи щодо мінімізації дії радіації на навколишнє середовище. Найбільші - ДСП "Комплекс", ДСП "Техноцентр" і ДСП «Чорнобильліс».