Екологи попереджають про нищівні наслідки для заповідника “Кінбурнська коса” у разі виведення з його складу 1,5 тис. га земель.

Про це йшлося сьогодні на прес-конференції в УНІАН, яку проводив голова Національного екологічного центру України, кандидат біологічних наук Сергій ТАРАЩУК. У прес-конференції також взяли участь лауреат Державної премії в галузі науки і техніки, перший номінант Міжнародної премії за захист Чорного моря, кандидат біологічних наук Ярослав МОВЧАН та заступник голови Української народної партії, колишній міністр екології України Іван ЗАЄЦЬ.

С.ТАРАЩУК повідомив, що незважаючи на прийняте рішення про створення на території нині існуючого регіонального ландшафтного парку “Кінбурнська коса” (що існує з 1992 р і охоплює всю територію Кінбурнського півострова в межах Очаківського району Миколаївської області) національного природного парку (має бути створений з 2007 по 2009 рр. згідно з законом України “Про розбудову Національної екомережі до 2015 року”), Миколаївська облрада на сесії 16 березня планує розглянути проект рішення про виведення значної території коси з заповідного фонду для продажу цих земель як інвестиційного ресурсу.

Відео дня

При цьому С.ТАРАЩУК наголосив, що Кінбурн є на сьогодні “не унікальним, а типовим куточком Причорномор’я” і водночас єдиним, який зберігся на початку третього тисячоліття. “Унікальний цей куточок, бо він показує нам, яким було Причорномор’я, і, вивчаючи його, зберігаючи його, ми можемо робити якісь кроки по збереженню, по відтворенню нашого Причорномор’я і по відтворенню нашого Чорного моря, що дуже важливо”, - сказав він.

Нині, за інформацією С.ТАРАЩУКА, заповідні землі належать лісгоспу. На косі ж проживає всього 800 осіб. Це мешканці трьох сіл, які здебільшого займаються садівництвом та рибальством.

Згідно зі схемою зонування регіонального парку “Кінбурнська коса”, яку мають намір затвердити за декілька днів депутати Миколаївської облради, планується вивести з території регіонального ландшафтного парку близько 1,5 тис. га землі, а дві земельні ділянки з зони рекреаційного розвитку виставити на продаж.

За словами Я.МОВЧАНА, у разі освоєння цих територій буде втрачено природний комплекс, а саме - знищено десятки видів рослин та тварин, які занесені до “червоних” світових, європейських, українських списків, тобто буде знищено екосистемну функцію цієї території. Крім того, перерозподіл земель є порушенням низки законодавчих актів як державного, так і міжнародного рівня, зокрема, законів України про природозаповідний фонд, про рослинний та тваринний світ, низки ратифікованих Україною міжнародних конвенцій - про біорізноманіття, про мігруючі види тварин, “бернської” про збереження росли і тварин. “Мова йде про невиконання міжнародних зобов’язань держави”, - підкреслив Я.МОВЧАН .

У свою чергу, І.ЗАЄЦЬ зазначив, що інвестиції, які хоче отримати місцева влада після виведення 1,5 тис. га земель з території парку, - “це інвестиції зі знищенню унікальних куточків дикої природи, які призведуть до нищення природного ресурсу, позбавлення перспективи української нації, позбавлення природного середовища для здорового способу життя”.

“Закони не виконуються, вони “торпедуються”, і робиться це заради особистих інтересів певних представників влади. Тому ми дуже стурбовані тим, що той потенціал, який закладався на початку цього тисячоліття, він сьогодні не реалізується нашою владою, більш того, руйнується”, - додав екс-міністр.

На сьогодні, за словами С.ТАРАЩУКА, тільки громадськість протидіє “дерибану” заповідних земель на косі. У зв’язку учасники прес-конференції звертаються до відповідних державних та місцевих інстанції з проханням вплинути на ситуацію та не допустити руйнації заповідних фондів країни.

Довідка УНІАН. Кінбурнська коса - піскова коса, займає західну частину Кінбурнського півострова, який омивається з півночі Дніпровсько-Бузьким лиманом, із заходу — Чорним морем, з півдня - Ягорлицькою затокою. Розташована на території Очаківського району Миколаївської області. Населені пункти - села Василівка, Покровка і Покровські хутори. Площа - близько 18 тис. га

1992 року за рішенням Миколаївської облради територія коси отримала статус регіонально-ландшафтного парку «Кінбурнська коса» (465 видів рослинності, 4710 представників фауни - частина з них занесена в Червону і Зелену книги України, в Європейський Червоний список). Найцінніший вид рослинності - орхідеї. Основний лісовий масив - висаджена в 2-й половині XX століття сосна. Також є дуб, осика, вільха, унікальні угруповання берези дніпровської, ковила. На території коси - прісні та солоні озера (в останніх водиться кефаль), залишки турецької фортеці Кінбурн.