Керівник Українського Реєстрового козацтва (УРК), член-кореспондент НАН України, професор Анатолій ШЕВЧЕНКО заявляє про неможливість та недоцільність об’єднання усіх козацьких організацій, водночас закликаючи їх до єднання.

Про це він сказав сьогодні на прес-конференції в УНІАН.

За словами А.ШЕВЧЕНКА, на сьогодні в Україні зареєстровано 29 козацьких організацій.

Відео дня

“Я серйозно займався питанням об’єднання усіх козацьких організацій. Мені це було доручено ще колишнім Президентом України Леонідом Даниловичем (КУЧМОЮ). Але після двох років роботи я відповів, що об’єднання неможливе і непотрібне”, - сказав він.

Як пояснив А.ШЕВЧЕНКО, козаки об’єдналися в організації “навколо своїх атаманів”, і кожна з них займається певним родом діяльності в інтересах своєї держави.

“Якщо, наприклад, я науковець, то біля мене більше науковців, ректорів. Якщо атаман - підприємець або займається охоронною діяльністю, біля нього збираються у більшості своїй саме такі люди. Вони всі зайняли свої ніші і навіщо їх об’єднувати?.. Якщо взяти, наприклад, армію, то там є піхота, ракетчики, військово-морські сили – вони нормально працюють і складають нашу армію. Нехай так і козацтво. Вони займаються охоронною діяльністю – хай займаються, освітою – будь-ласка... Тобто так розділилося українське козацтво, і його не треба об’єднувати”, - вважає А.ШЕВЧЕНКО.

За його словами, створена при Президентові України Рада Українського козацтва, яка мала би працювати на єднання, своєю бездіяльністю лише роз’єднує козацький рух, що може призвести до втрати козацької ідеї в Україні.

“На превеликий жаль, там є якісь проблеми у роботі. І якщо до створення Ради було 19 козацтв, то сьогодні їх уже 29. Тобто, Рада не змогла консолідувати людей, а навпаки, козацтво тільки розпорошила”, - сказав він.

На переконання А.ШЕВЧЕНКА, козацтво України має перш за все дбати про відродження традицій народу, його духовності, патріотизму, слави та честі. З цією метою УРК організовує низку заходів, зокрема, проводить лекції, випускає тематичні монографії, друкує підручники, проводить роботу з молоддю. Організація охоплює практично усі області України. Крім того, створено притулок у Макіївці Донецької області для безпритульних дітей, де зараз виховується 800 дітей.

Цю думку підтримав учасник прес-конференції керівник Козацтва Запорозького Дмитро САГАЙДАК. Він повідомив, що його громадська організація також готова взяти на себе відповідальність за роботу в напрямку відродження патріотизму та духовності народу України.