Всеукраїнський благодійний фонд «Соборність», ініціатором створення якого у 1998 році була перший голова Конгресу українських націоналістів Слава Стецько, завдяки програмі «Дар життя» допоміг 570 дітям, хворим на вроджені вади серця.

Про це сьогодні на прес-конференції в УНІАН повідомив голова фонду «Соборність» Степан БРАЦЮНЬ.

За його інформацією, як свідчить статистика, щороку в Україні народжується 6-7 тисяч дітей із вродженими вадами серця.

Відео дня

«Якщо їм своєчасно не надати кардіохірургічну допомогу, то від 40% до 70% цих дітей можуть померти на першому році життя», - зазначив С.БРАЦЮНЬ.

Водночас він додав, що 97% дітей із вадами серця, які були вчасно прооперовані, стають фізично повноцінними.

За словами С.БРАЦЮНЯ, фінансування програми відбувається переважно «українськими націоналістами» із США, Канади та Австралії, які свого часу були змушені поїхати з України і досі мешкають за кордоном.

У свою чергу керівник програми «Дар життя» Леся БРАЦЮНЬ зазначила, що програма діяльності від початку її впровадження була зосереджена на дітях Києва, втім з часом поширювалася на регіони, зокрема Тернопільську, Харківську, Одеську області.

Як сказала Л.БРАЦЮНЬ, за допомогою інвестицій у програму і залучення за надані кошти лікарів у регіонах України було обстежено дітей, які потребували негайного хірургічного втручання, маючи серйозні вади серця.

Учасники прес-конференції висловили жаль з приводу того, що в Україні надається занадто мало уваги, у тому числі коштів, для лікування дітей, які страждають на серйозні хвороби серця.

Відповідаючи на запитання журналістів, учасники прес-конференції сказали, що, незважаючи на чималі зусилля, вони не можуть через обмеження спонсорських коштів купувати дорогу кардіохірургічну апаратуру, а тому, на їхню думку, більш суттєвою діяльністю є надання безпосередньої допомоги окремо взятим людям.

Сьогодні виповнюється 4 роки від дня смерті С.Стецько. Як сказав С.БРАЦЮНЬ, 14 травня фонд «Соборність» планує встановити їй пам’ятник на Байковому цвинтарі у Києві.