Скелелазна спільнота України, зокрема, призери українських міжнародних змагань зі скелелазіння і альпінізму, а також спортсмени і аматори звертаються до органів державної влади, що опікуються справами розвитку спорту в Києві і в Україні, щодо сприяння у розв’язанні питання збереження єдиного скелелазного стенду в Києві.

Про це вони повідомили на прес-конференції в УНІАН.

Зокрема, звернення адресоване заступнику голови Київської міської державної адміністрації Віталію ЖУРАВСЬКОМУ, міністру у справах сім’ї, молоді та спорту Віктору КОРЖУ, голові парламентського підкомітету з питань фізичної культури та спорту Юрію КОЛОЦЕЮ, президенту Федерації альпінізму та скелелазіння Валентину СИМОНЕНКУ, ректору Національного авіаційного університету Віталію БАБАКУ.

Відео дня

Автори звернення зазначають, що скелелазний тренажер, розташований у спорткомплексі НАУ, є найбільшим критим скелелазним стендом в Україні, на якому проводяться тренувальні збори збірної України, чемпіонати України, підготовка до міжнародних змагань.

Вони також нагадують, що Міжнародний олімпійський комітет розглядає питання включення скелелазіння до переліку олімпійських видів спорту. Водночас, наголошують автори звернення, знищення стенду позбавить українських спортсменів можливості позмагатися за медалі Олімпіади, і в цілому загальмує розвиток цього популярного виду спорту в Києві та в Україні.

У січні 2007 року керівництво НАУ ухвалило рішення про реконструкцію спортивного залу, яка передбачає демонтаж скелелазного стенду. Але, наголошують скелелази і альпіністи, демонтувати стенд неможливо, не знищивши його, оскільки він є суцільнозварною капітальноу конструкцією.

Присутній на прес-конференції майстер спорту міжнародного класу, неодноразовий призер світових та європейських першостей Олександр ПАУКАЄВ заявив, що переїхав із Запоріжжя до Києва у 1998 році, і причиною стала наявність саме в Києві єдиного в Україні тренувального стенду, який відповідає міжнародним стандартам. За його словами, якщо цей тренажер розберуть, то йому та іншим українським професійним спортсменам тренуватись буде ніде.

“Наша країна відома своїми спортсменами, але якщо такі дії, як знищення залів для тренувань, триватимуть, то у майбутньому Україна не зможе пишатися вже й спортивними успіхами”, – сказав він.

За словами члена наглядової ради спортивного клубу ”Вертикаль” Сергія НЕДОСЄКОВА, керівництво НАУ заявляє, що стенд заважає проводити заняття з фізкультури студентам університету. Однак, зазначив він, тренажер існує вже 10 років і до цього жодних претензій не було. С.НЕДОСЄКОВ додав, що стенд займає лише стіни залу, крім того спортсмени завжди починали свої тренування після 18-ї години, отже тренажер жодним чином не заважає навчальному процесу.

С.НЕДОСЄКОВ також повідомив, що скелелази неодноразово намагалися знайти компроміс з керівництвом НАУ, однак і досі ректор В.БАБАК уникає переговорів.

Як повідомляв УНІАН, 20 лютого українські альпіністи та скелелази пікетували Верховну Раду та Київську міську раду, вимагаючи скасувати рішення керівництва НАУ про демонтаж унікального стенду для тренувань професійних спортсменів.

Альпіністи та скелелази зверталися до народного депутата з фракції БЮТ, колишнього проректора НАУ М.ЛУЦЬКОГО та ректора НАУ, депутата Київради В.БАБАКА з вимогою відмінити рішення про демонтаж скелелазного стенду, що знаходиться на території спорткомплексу НАУ.