Для дострокових виборів як Верховної Ради, так і Президента України немає юридичних підстав, але можуть бути політичні домовленості.

Про це заявив сьогодні на прес-конференції в агентстві УНІАН директор ГО “Центр розширення можливостей”, політолог Віктор НЕБОЖЕНКО.

За його словами, цілком можлива “особиста домовленість між першими особами країни про необхідність дострокових виборів, де кожен буде упевнений, що він одержить якісь переваги”. Як сказав політолог, саме в результаті такої домовленості і було проведено одночасні президентські й парламентські вибори 1994 року (тоді Президентом України став Леонід КУЧМА – УНІАН).

Відео дня

Як вважає В.НЕБОЖЕНКО, дострокові одночасні вибори Президента і Верховної Ради стали б «величезною політичною помилкою, коли вся країна втягнеться в одночасну зміну і законодавчої влади, і Президента, незалежно від результатів». За його словами, в такій ситуації “ніхто не знає, хто стане мисливцем, а хто жертвою”.

На думку В.НЕБОЖЕНКА, дострокові вибори до парламенту перш за все вигідні Партії регіонів, оскільки підтвердилася б її підтримка з боку виборців.

За словами політолога, йому незрозуміло, що від таких виборів може отримати Президент Віктор ЮЩЕНКО, який асоціюється з “Нашою Україною”.

Як повідомив В.НЕБОЖЕНКО, 6-16 лютого “Український барометр” провів опитування 2 тисяч респондентів у 95 містах і селах (похибка становить 2,5%).

За його словами, згідно з опитуванням, якби вибори пройшли найближчим часом, то за Партію регіонів проголосували б 31,9% громадян, за БЮТ - 27,9%, блок «Наша Україна» - 9,1%, КПУ - 3,4%, блок Юрія ЛУЦЕНКА (якщо б він існував) – 3,4%, СПУ - 1,4, блок Наталії ВІТРЕНКО - 2,5%, Народну партію (Володимира ЛИТВИНА) - 2,1%, можливу «Українську правицю» (увійшли б НРУ і УНП) - 1,7%.

В.НЕБОЖЕНКО підкреслив, що зараз Ю.ЛУЦЕНКО відбирає голоси не БЮТ і “Нашої України”, а СПУ.

За його словами, при такому розкладі в парламенті створилася б інша коаліція, що складається з БЮТ, “Нашої України” і блока Ю.ЛУЦЕНКА.

При цьому В.НЕБОЖЕНКО підкреслив, що все це дуже умовно, оскільки потрібно враховувати протистояння між тими політичними силами, які зараз вважаються союзниками.