Голова підкомітету з питань житлово-комунального господарства Комітету Верховної Ради з питань будівництва, містобудування і ЖКГ Олексій КУЧЕРЕНКО вважає, що Концепція ціноутворення у сфері комунальних послуг стане системним підходом до виходу з тарифної кризи.

Про це він заявив сьогодні на прес-конференції в УНІАН.

Як передає кореспондент УНІАН, за його словами, проект постанови ВР №3181 «Про затвердження Концепції ціноутворення у сфері комунальних послуг», внесений народними депутатами Валерієм ПЕТРОСОВИМ (Партія регіонів), Олексієм КУЧЕРЕНКОМ («Наша Україна»), Юрієм СЕРБІНИМ (БЮТ), було зареєстровано у ВР 15 лютого 2007 р.

Відео дня

О.КУЧЕРЕНКО повідомив, що ухвалення постанови визначить принципові відповіді на питання «що робити?», «хто і за що відповідає?» у комунальній сфері. На його думку, тільки після ухвалення Концепції слід займатися розробкою законопроектів, які регулюватимуть питання, порушені в документі.

«Без концептуального обговорення спочатку основ тарифної політики і принципів захисту прав споживачів, а потім цілого ряду законів, підзаконних актів і навіть можливих змін до Конституції, розв’язання тарифної кризи якимсь одним «проривним» законом від опозиції або коаліції неможливе», - сказав він.

Концепція передбачає, що пріоритетним для держави буде захист прав споживачів в процесі регулювання діяльності природних монополій і встановлення цін по ЖКП. О.КУЧЕРЕНКО вважає, що тарифи мають бути справедливими як для населення, так і для підприємств-постачальників комунальних послуг. На його думку, влада повинна вимагати справедливих тарифів не тільки на місцевому рівні, але й на національному. «Починати потрібно з НАК «Нафтогаз», цін на газ, процесу тарифоутворення на поставки енергоресурсів. 20% як було, так і є, втрат в обленерго», - зазначив він.

Орган, який регулюватиме тарифоутворення, повинен, на думку депутата, викликати довіру у населення, і він не буде об`єктивним, якщо підпорядковуватиметься уряду або Президенту.