Українські власники середньоазіатських вівчарок (вовкодавів) виступають за культивування цієї породи собак в Україні.

Як повідомив сьогодні на прес-конференції в УНІАН президент міжнародної організації «Європейський союз власників вовкодавів» Павло ЛЕЩИНСЬКИЙ, сьогодні Україна посідає одне з провідних місць з розведення вовкодавів. Водночас він висловив занепокоєння тим, що якщо не надавати належної уваги розведенню цієї породи собак, то є шанси втратити цю породу.

П.ЛЕЩИНСЬКИЙ заявив, що, наприклад, середньоазіатські вівчарки можуть успішно захищати сільське господарство від вовків, яких з цією метою відстрілюють мисливці.

Відео дня

Кажучи про середньоазіатських вівчарок і відбір особин для збереження цієї породи, П.ЛЕЩИНСЬКИЙ відзначив, що, серед інших методів, очолювана ним організація вдається до «порідного тестування». Оскільки традиційні виставки не можуть виявити всіх якостей собаки, члени «Європейського союзу власників вовкодавів» під час проведення своїх виставок вдаються до цього методу, який «дуже нагадує собачі бої».

Проте в контексті сказаного П.ЛЕЩИНСЬКИЙ наголосив, що, на відміну від «собачих боїв», мотивація у даного методу відбору собак абсолютно інша, «якщо цього не буде, то, напевно, не буде і породи».

При цьому П.ЛЕЩИНСЬКИЙ відзначив, що під час так званого «порідного тестування» його організатори зводять до мінімуму можливі негативні наслідки для собак-учасників тесту.

За словами П.ЛЕЩИНСЬКОГО, кожна порода собак володіє своїми моральними і фізичними характеристиками, що ж до породи вовкодавів, то при звичному порівнянні під час виставки «характер собаки визначити неможливо».

П.ЛЕЩИНСЬКИЙ також відзначив, що такого роду спосіб тестування сторожових собак - середньоазіатських вівчарок, яких масово почали розводити в Україні 40 років тому, - придумали жителі Середньої Азії, де цей вид псових масово культивується серед вівчарів, проте від українських методів відбору має суттєві відмінності, жорсткіші.