Експерти Агентства моделювання ситуацій сумніваються, що ініціатива Партії регіонів про одночасне проведення дострокових парламентських і президентських виборів буде реалізована.

Таку думку сьогодні на прес-конференції в УНІАН висловили директор Агентства моделювання ситуацій Віталій БАЛА, його заступник Олексій ГОЛОБУЦЬКИЙ і науковий керівник Валентин ЯКУШИК.

«Це певний технологічний хід на межі політичного шантажу. Не думаю, що відповідний законопроект буде реалізований, і не думаю, що це вдалий законопроект. Це певні емоції», - сказав В.БАЛА.

Відео дня

У свою чергу О.ГОЛОБУЦЬКИЙ вважає, що ініціатива Партії регіонів про проведення дострокових парламентських і президентських виборів є підтвердженням концепції переходу України до двопартійної системи. «Партія регіонів хотіла б поборотися з Блоком Юлії Тимошенко за електоральні симпатії українців, а не з Президентом. І тому така ініціатива спрямована саме на те, аби прибрати з цієї боротьби Президента. Президент має бути арбітром нації, арбітром держави. Справді, мені дуже складно представити, що це за держава, коли Президент домовляється з опозицією, щоб боротися з урядом цієї ж держави», – пояснив він.

За його словами, ініціатива Партії регіонів направлена на те, щоб «зрозуміти, що інтереси у Ю.ТИМОШЕНКО і Віктора ЮЩЕНКА різні». «Ці інтереси не повинні співпадати в частині, що стосується особистого неприйняття Віктора ЯНУКОВИЧА», - вважає О.ГОЛОБУЦЬКИЙ.

«Всі громадяни України зацікавлені в тому. щоб в Україні була стабільність, а Україна перестала бути сміховиськом у світі. Зараз у країні період холодного душу. Те, що відбулося навколо керівництва Міністерства закордонних справ, нас дечому навчило. Дечому навчить і інформація, в якій ідеться не тільки про дострокові парламентські вибори. І це може привести до повторення ситуації, котра склалася в 1994 році», - додав В.ЯКУШИК.

Як повідомляв УНІАН, Партія регіонів ініціює проведення 30 вересня 2007 року дострокових президентських і парламентських виборів. За словами заступника голови фракції Партії регіонів Василя КИСЕЛЬОВА, планується, що 2 березня у Верховній Раді буде зареєстрований законопроект про проведення 30 вересня дострокових парламентських і президентських виборів.

Довідка УНІАН. Стаття 77 Конституції України передбачає, що позачергові вибори у Верховну Раду України призначаються Президентом України і проводяться в період шістдесяти днів з дня публікації рішення про дострокове припинення повноважень Верховної Ради України.

Чергові вибори Президента України, згідно статті 103 Конституції, проводяться в останню неділю останнього місяця п`ятого року повноважень Президента України. У разі дострокового припинення повноважень Президента України вибори Президента України проводяться в період дев`яноста днів з дня припинення повноважень.

Конституція України (стаття 108) також передбачає, що Президент України виконує свої повноваження до вступу на посаду новообраного Президента України. Повноваження Президента України припиняються достроково у разі відставки, неможливості виконувати свої повноваження за станом здоров`я, усунення з поста в порядку імпічменту чи смерті. Згідно зі статтею 109 Конституції, відставка Президента України настає з моменту проголошення ним особисто заяви про відставку на засіданні Верховної Ради України.