В Україні на обліку в онкологічних установах та закладах перебуває понад 850 тисяч онкохворих, і їх кількість невпинно зростає.

Як передає кореспондент УНІАН, такі дані сьогодні на прес-конференції в УНІАН оприлюднила національний представник Європейської коаліції проти раку „Європа Донна” Галина МАЙСТРУК.

За її словами, діагноз “рак” має кожен 50-й громадянин в Україні, в той час як у світі – кожен 270-й житель планети.

Відео дня

Г.МАЙСТРУК зазначила, що ризик захворіти на рак впродовж життя має кожен 3 чоловік та кожна 5 жінка в Україні. За її словами, щороку діагноз “рак” встановлюють близько в 160 тисяч пацієнтів, причому запущеність хвороби спостерігається у 50%. Г.МАЙСТРУК також зазначила, що 90 тисяч осіб щороку помирають від цього захворювання.

Представник Європейської коаліції проти раку наголосила, що державні кошти, які виділяються для боротьби з онкозахворюванням, становлять лише 30% від потреби, що не дозволяє в багатьох випадках досягнути бажаного результату і далеко не відповідає європейським стандартам. За її словами, у західних європейських країнах 95% онкохворих виліковується, тоді як в Україні ця цифра становить лише 40%. Г.МАЙСТРУК також зауважила, що в Україні повністю відсутні реабілітаційні програми, щоб підтримувати онкохворого психологічно.

У свою чергу, науковий керівник Фонду „Демократичні ініціативи” Ірина БЕКЕШКІНА оприлюднила результати опитування, яке проводилося серед людей з онкозахворюваннями.

Згідно з результатами опитування 95% респондентів вважають за необхідне встановлення обов’язкових щорічних профілактичних оглядів для всіх категорій громадян. 85% хворих зазначають, що їх лікування розпочалося протягом місяця після встановлення діагнозу. Водночас, половина респондентів зазначають, що отримали достатньо інформації щодо індивідуального плану лікування, 35% - отримали недостатньо інформації, а 14% не отримали жодної інформації.

За словами, І.БЕКЕШКІНОЇ, результати опитування також показують, що більшість хворих (54%) вважають, що якість лікування онкозахворювання залежить від платоспроможності пацієнта, а 35% респондентів переконані, що лікарі краще ставляться до заможних пацієнтів.

При цьому, додала вона, 51% опитаних не довіряють якості ліків, які пропонують їм у лікарнях та поліклініках безкоштовно.

Результати дослідження також показують, що 72,5% респондентів переконані, що на першому місці серед чинників, яких найбільше не вистачає в Україні для лікування онкологічних хвороб, є забезпечення лікування та ліками за державні кошти, - повідомила І.БЕКЕШКІНА.

Усього було опитано 807 пацієнтів з онкологічним діагнозом, з них 55% перебувають у стадії реабілітації, 45% - на стадії лікування. Опитування проводилося у 7 обласних лікарнях, які за географією репрезентують регіональний поділ України.

І.БЕКЕШКІНА також висловила жаль, що увага тих, хто має вирішувати питання, пов’язані з онкозахворюваннями, є дуже низькою.

Опираючись на статистику щодо онкозахворювань, вона зазначила, що не бачить “чим онкомор кращий від голодомору”. “Коли потреби хворих задовольняються на 30%, то це справді онкомор”, - наголосила І.БЕКЕШКІНА.