Сьогодні було презентовано перший номер інформаційно-аналітичного вісника “УНІАН–Культура” - спільного проекту Національної спілки письменників України та агентства УНІАН.

Як заявив на прес-конференції в агентстві УНІАН голова НСПУ, голова Комітету Верховної Ради України з питань культури і духовності Володимир ЯВОРІВСЬКИЙ, йдеться не про презентацію “яскравого політичного скандалу, який так любить наш сьогоднішній глядач, який любить преса”, а про “абсолютно новий, можливо, багато в чому незвичний для сьогоднішнього життя проект такого фронтального огляду і фронтальних постановок проблем, які сьогодні терзають українську культуру”.

За словами В.ЯВОРІВСЬКОГО, крім новин, вісник матиме такі спеціальні рубрики - “Художня література”, “ART-Авангард”, “Тенденції”, “Аналітика”, де будуть розміщені інтерв’ю з діячами культурно-мистецької сфери, учасниками культурно-мистецьких проектів в Україні, оригінальні фоторепортажі.

Відео дня

Заступник голови НСПУ, письменник Василь ШКЛЯР, у свою чергу, зазначив, що вісник не задуманий “для популяризації саме Національної спілки письменників України, наших літературних симпатій чи персон”, а вже перший випуск свідчить, що “не левову частку тут займає література, а тут є музика, театр, кіно”. За його словами, це тематичне співвідношення “буде хитатися і зміщуватися в залежності від явищ, які справді заслуговують на нашу увагу”. В.ШКЛЯР зазначив, що у літературній рубриці не буде робитися акцент на членах спілки письменників, “бо нас цікавить все, що відбувається в літературі”. “Ми хочемо показати вам справжні імена, які на те заслуговують, тому що сьогоднішня преса часто рясніє популяризацією авторів, які не тільки не стали професійними письменниками, але й, я переконаний, ніколи ними не стануть”, - наголосив В.ШКЛЯР.

Як повідомив на прес-конференції головний редактор УНІАН Олександр ХАРЧЕНКО, агентство в режимі он-лайн подаватиме у відкритому доступі матеріали вісника на сторінці “УНІАН-Культура” свого сайту, а найцікавіші матеріали потраплятимуть під головну рубрику сайту “Тема дня”, а також в он-лайнові суспільно-політичні та бізнесові стрічки агентства. За його словами, це дозволить залучити до дискусії якомога ширше коло людей. Головний редактор УНІАН висловив сподівання, що там активно працюватиме форум, і багато людей зможуть висловити своє бачення проблем у сфері культури.

О.ХАРЧЕНКО зазначив, що гасло “За культуру без гламуру” є для тижневика актуальним. Він наголосив, що “якщо не зможемо викоренити гламур, то ,принаймні, необхідно його підпорядкувати і поставити на службу культурі, і це буде благородна справа”. За словами О.ХАРЧЕНКА, все робитиметься для того, щоб “робити цікавими, не банальними рецензії”, а також заохочувати дискусії на різні теми культури.

Під час прес-конференції виникла дискусія щодо можливої участі Андрія ДАНИЛКА (Вєрки СЕРДЮЧКИ) від України на пісенному конкурсі «Євробачення-2007». О.ХАРЧЕНКО зауважив, що дана тема також може стати темою дискусії у тижневику “УНІАН–Культура”.

Головний редактор УНІАН також повідомив, що вісник буде безкоштовно розповсюджуватися серед ЗМІ , творчих спілок, закладів культури та мистецтва, органів влади.