21 лютого 2007 р. в Києві в конференц-залі УНІАН були оприлюднені результати першого дослідження ринку PR-послуг в Україні. Дослідження було проведене в січні-лютому 2007 р. компанією стратегічних комунікацій Publicity Creating і агенством повного циклу Бюро Маркетингових Технологій. Дослідження проводилося методом експертного інтерв’ю face-to-face серед представників великих компаній, що працюють на фінансовому, будівельному, автомобільному, FMCG та інших ринках. Під час дослідження було опитано 60 представників компаній, що безпосередньо відповідають за PR-діялність. В дослідженні приймали участь тільки ті компанії, які замовляли піар-послуги у зовнішніх структур і планують замовляти їх і надалі.

         Анкета містила більш ніж 35 питань, що стосуються таких напрямків:

· Організація PR-діяльності в компаніях (наявність, чисельність, підпорядкування PR-відділу)

Відео дня

· Знання агенств

· Структура PR-послуг (які послуги належать до PR, що застосовують компанії в своїй діяльності, що здійснюється самостійно, а які послуги – купляють у зовнішніх структур)

· Проблеми, з якими стикаються компанії в роботі із зовнішніми структурами

· Переваги і недоліки роботи з основними постачальниками PR-послуг (спеціалізовані PR-агенції, PR-відділи великих РА), переваги і недоліки самостійної роботи

· Оцінка якості надання PR-послуг на українському ринку

· Практика проведення тендерів на PR-обслуговування

· Розмір річного PR-бюджету

· Вартість PR-послуг

· Оцінка ситуації і перспективи розвитку ринку (які зміни хотілося б побачити найближчим часом, що заважає більш ефективній роботі)

Основні висновки за результатами дослідження такі:

· Український ринок PR поки що неструктурований, хоча процеси структуризації набирають сили. На ринку діє декілька десятків операторів.

· Значну частину PR-робіт компанії здійснюють самостійно, але тенденція залучення зовнішніх структур посилюється.

· Основними видами зовнішніх структур, у яких компанії замовляють PR-послуги: спеціалізовані PR-агенства (українські і мережеві/зарубіжні), відділи PR великих РА.

· Компанії-клієнти достатньо добре уявляють, що належить до PR, використовують в своїй роботі широкий спектр PR-інструментів.

· Основними проблемами в роботі з PR-агенствами – невідповідність запропонованих рішень потребам клієнта, відсутність індивідуального підходу.

· Розмір річних PR-бюджетів компаній коливається від 10 тис. дол. США до 1 млн. дол. США. Найбільш типові PR-бюджети – від 100 до 500 тис. дол. США. Показово, що сумарний бюджет, який назвали тільки 43 опитаних респонденти, становить більш ніж 15 млн. дол. США. На цьому фоні оцінка українського ринку PR в діапазоні від 20 до 80 млн. дол. на рік виглядає сумнівно.

· Основні зміни, яких хочуть бачити компанії-клієнти на ринку PR – приведення українських стандартів до світових, структуризація ринку, підвищення якості послуг і професіоналізму PR-агентств, розмежування реклами і PR.

          Валерій Курейко, Генеральний директор компанії стратегічних комунікацій Publicity Creating: „Найближчими роками виокремиться трійка великих гравців, яким буде належати від 10 до 20% ринку кожному. PR-агенства повинні зрозуміти, що для розвитку ринку потрібно не тільки піднімати проблему і обговорювати її, але й вкладати фінанси. Агенства-претенденти на звання лідера повинні просувати і себе, і всю сферу”.

         Олексій Ганюков, керівник департаменту досліджень Бюро Маркетингових Технологій: „Важливість цього дослідження для всіх учасників PR-ринку ще більше  виросте, якщо в наступному році буде проведене нове дослідження, яке б простежило динаміку і тенденції сфери. Той факт, що ринок PR досліджується, ще один доказ того, що він поступово стає цивілізованим”.

         Ніна Рохманюк, директор зі стратегічного планування Бюро Маркетингових Технологій: „Об’єм українського ринку PR-послуг становить не менше $60 млн. на рік. При цьому клієнти зазвичай є більш інноваційними, ніж PR-агентства, вимагаючи не просто розміщення статей на правах реклами, а дійсно керування образом компанії за допомогою ЗМІ та інших інструментів впливу”.

        Руслана Плис, Керуючий партнер, Директор зі стратегії та креативу Publicity Creating: „Оператори PR-ринку і громадські організації повинні зайняти більш чітку позицію. Ринок PR більше не може бути додатком до рекламного – це серйозно уповільнює розвиток PR-сфери. Дослідження показало – клієнти вимагають чіткого розрізнення понять „реклама” і „PR” і чекають від PR-агенцій професійної роботи відповідно до західних стандартів”.

21 лютого 2007 р.

Передісторія питання.

          У вересні 2006 року Publicity Creating  звернулася з відкритим листом до професійних об’єднань (UAPR, PR-Ліга), а також до операторів ринку. В листі було запропоновано провести комплексне дослідження ринку PR в Україні. Необхідність дослідження викликана відсутністю об’єктивної інформації про ринок, його об’єми, сегменти і тенденції, що ускладнює вибір піар-партнера для клієнтів, а також роботу професійних спеціалізованих структур.

          Ініціативу Publicity Creating було підтримано Бюро Маркетингових Технологій. В результаті консультацій і переговорів сторони вирішили провести дослідження в січні-лютому 2007 року. Фінансування проекту здійснено Publicity Creating і Бюро Маркетинегових Технологій. Безпосереднім виконавцем робіт виступив департамент досліджень Бюро Маркетингових Технологій.

Довідка.

         Бюро Маркетингових Технологій працює на українському ринку з 1999 року. Як агентство повного циклу Бюро має кілька департаментів: маркетингових досліджень, розробки стратегій, створення і проведення рекламних кампаній, PR-департамент. Серед клієнтів Бюро такі компанії як Skoda, Воля-кабель, Sun Interbrew, BASF, Bionorica. www.marketingburo.com.ua

         Publicity Creating успішно працює на українському ринку більше 9 років, спеціалізується в сфері стратегічних комунікацій і PR. Серед замовників - великі українські виробники, представництва іноземних компаній, спеціалізовані компанії в більш ніж 15 напрямах бізнесу. www.publicity-creating.ua

За додатковою інформацією звертайтеся:

info@publicity-creating.ua  

elina@marketingburo.com.ua