15 лютого  2007 року. У Коломийському районі Івано-Франківської області, як і всюди в Україні, діють рейдери. Але специфічним для регіону є, що тут вони знайшли підтримку не лише у кримінальних елементів, а й   у таких державних структурах, як  СБУ, прокуратура і Бюро технічної інформації. Мова іде про  Сопівський завод залізобетонних виробів і конструкцій (ЗБВіК), що розташований у вищезгаданому районі.  Форма власності заводу – виробничий кооператив, яка передбачає можливість пайовика добровільно вийти з кооперативу з майном відповідним до його паю.  

 Нині в Коломийському міськрайонному суді знаходиться позов Голови ради заводу Михайла Юріса  (який починав будувати  завод з пустиря в 1978 році) про нелегітимність нинішньої адміністрації заводу, яка самовільно захопила адміністративну владу.

Один з членів кооперативу , Любомир Кушнір, який 18 років пропрацював на цьому виробництві начальником деревообробного виробництва та головним інженером, прийняв рішення про вихід зі складу кооперативу з належною часткою його майна в натурі , бо були підстави  вважати , що колишній директор Катерина Гайткулова  вирішила продати весь завод кримінальним структурам за значно заниженою вартістю, залишаючи пайовиків ні з нічим.  Саме в  цей період почалися погрози від кримінального світу і був спалений склад пиломатеріалів,  що завдало величезних фінансових збитків. А теж майже кожен день на територію заводу приходили «хлопці», які погрожували фізичною розправою. Коли Любомир Кушнір звернувся до Начальника СБУ в КоломиЇ та Коломийському районі Ігоря Казюки за допомогою, то отримав відповідь , що він не втручається у справи «хлопців», а вони не втручаються в його справи.

Відео дня

Оскільки в пайовика , незважаючи на рішення зборів виробничого кооперативу, як найвищого органу управління виробничим кооперативом, виникли проблеми з виходом зі складу  кооперативу, він змушений був звернутися до суду. Рішення Апеляційного суду Івано-Франківської області   про те, що Любомир Кушнір може  вийти із кооперативу з майном вступило в силу 10 січня 2007 року.

 Незабаром після рішення суду на свою користь Любомир Кушнір 23 січня 2007 року був запрошений на прийом до начальника СБУ м.

Коломиї та Коломийського району Ігора Казюки. Під час розмови пан

Казюка попередив запрошеного, що коли той не продасть за безцінь свій пай громадянинові  Дзвінчуку Юрію Юрійовичу, то будуть "ріки крові і гора м`яса". 

Запрошення до СБУ Любомир Кушнір отримав на мобільний телефон за кілька хвилин після того, як вийшов від реєстратоа Коломийського Бюро технічної інформації Ірини Чорної, в якої намагався зареєструвати рішення суду про право власності на належне йому нерухоме майно. Реєстраторка відмовляється реєструвати дане рішення, але в той сам час не дає офіційної письмової відмови, створює штучні проблеми, обманним шляхом хотіла забрати в Кушніра Любомира Технічну документацію та довідку видану БТІ про те. що йому належить конкретне майно  У випадку з Михайлом Юрісом Коломийське БТІ готувало довідку-характеристику на відчуження всього майна заводу для адміністрації Сопівського заводу залізобетонних виробів, незважаючи на те, що на майно  були накладені арешти та в Івано-Франківському  Господарському суді розглядаються  позови Голови ради Сопівського заводу  Михайла Юріса на виділення його частки майна та частки ВО “Карпатрембудсервіс”, яку “злодійським шляхом привласнила собі колишній директор Катерина Гайткулова, і крадене , як своє продала новим власникам, щоб замести сліди.

Звертатися до прокуратури немає сенсу, бо в процесі довготривалого розслідування (2 роки) кримінальних дій попереднього директора заводу – Катерини Гайткулової, яка і підключила до своїх планів кримінальний світ, щоб разом обікрасти інших членів виробничого кооперативу,  не було проявлено  законного підходу. На прохання розслідувати 2 підпали складу пиломатеріалів Сопівського заводу  Прокурор Коломийського району Івано-Франківської області Іван Витрикуш відповів, що  “... діяння містять ознаки злочину, якщо заподіяно шкоду на 43.750грн...”, а якщо менше, то і ніхто не буде займатись розслідуванням.

Михайло Юріс і Любомир Кушнір наважилися звернутися до преси, оскільки вони переконані, що на районному рівні діють скоординовано кримінальний світ, СБУ, БТІ, прокуратура, колишня адміністрація заводу. Їхні дії спрямовано на те, щоб незаконним чином позбавити власників кооперативу їхнього законного майна - Сопівського заводу залізобетонних виробів і конструкцій Коломийського району Івано-Франківської області. Ці державні структури вживають заходів, аби затягти справу, знайти можливість вплинути на власників кооперативу і на Верховний Суд України. За цих умов тільки гласне висвітлення подій може зупинити той «беспредєл», який нав`язується чесним трудівникам з боку державних структур і кримінального світу.

Кушнір Любомир Васильович тел.80503734988

Юріс Михайло Якович тел. 80503732686