Новий Президент Туркменістану швидше за все продовжуватиме рівновіддалену і прагматичну політику у відносинах з потужними країнами-гравцями на енергетичному ринку регіону, вважає голова правління Альянсу «Нова енергія України» Валерій БОРОВИК. Про це він заявив сьогодні на прес-конференції в УНІАН.

При цьому В.БОРОВИК додав, що для України - це найоптимальніший варіант розвитку подій. На думку експерта, ймовірність такого варіанту становить 60-70%.

Разом з тим, експерт відзначив ще один сценарій розвитку подій – «проросійський». На його думку, існує ймовірність того, що «із зміною влади набере оборотів тісніша співпраця з Росією, а це означає - ширший допуск російських компаній не тільки до реконструкції, а й до видобутку сировини на території Туркменістану». Крім того, при формуванні ціни на газ для України в цьому випадку, можливі корективи з боку Кремля.

Відео дня

Найгіршим сценарієм, за словами аналітика, є «ісламізм». Це, на думку експерта, означатиме посилення впливу течій ісламізму і спроби дестабілізувати ситуацію всередині країни.

Також експерт відзначив, що Альянс "Нова енергія України" висловив свої пропозиції і бачення ситуації Кабінету Міністрів України.

Нагадаємо, що 11 лютого в Туркменістані пройшли вибори президента після кончини першого Президента Туркменії Сапармурата НІЯЗОВА. За останніми даними, явка на них перевищила 98,5%.

Попередні підсумки, можливо, будуть відомі вже у вівторок, заявляють у Центрвиборчкомі республіки. Втім, вже зараз спостерігачі говорять про те, що новим президентом Туркменістану, швидше за все, стане виконуючий обов`язки глави країни Гурбангули БЕРДИМУХАММЕДОВ.

Інавгурація нового президента відбудеться 14 лютого.

Як повідомляв УНІАН, це перші в історії Туркменістану альтернативні вибори глави держави. На пост Президента балотувалися 6 кандидатів: окрім в.о. президента, Нуриєв ІШАНГУЛІ – заступник міністра нафти і газу, Гараджаєв ОРАЗМУРАД - мер міста Абадан, Помманов АШІРНІЯЗ - мер міста Туркменбаші, Аманніяз АТАДЖІКОВ - перший заступник голови Дашогузької області, Гурбанов МУХАММЕТНАЗАР - голова райадміністрації Гарабекаул.

Довідка УНІАН. Туркменістан є найбільшим постачальником газу до України. У 2007 році Україна планує одержати від 55 до 62 млрд. кубометрів газу середньоазіатського походження, в т.ч. туркменського.

Альянс «Нова енергія України» - неурядова громадська організація, яка займається питаннями енергозбереження, аналітичною діяльністю у сфері енергетики. Контакти з Туркменськими газівниками члени Альянсу підтримують більш як 10 років.