Голова правління Центру прикладних політичних досліджень «Пента» Володимир ФЕСЕНКО вважає, що закон про імперативний мандат запроваджує “політичний феодалізм” в Україні.

Про це політолог сказав сьогодні на прес-конференції в УНІАН.

“Імперативний мандат – це фактично пережиток політичного феодалізму. Коли є сеньйор і є його васали. В такий ситуації, якщо ти служиш сеньйору, ти отримує мандат. Водночас, коли депутат зраджує своєму сеньйору, тебе позбавляють цієї політичної власності”, - сказав В.ФЕСЕНКО.

Відео дня

Він зазначив, що ця ситуація склалась через те, що певні політики ”пролізли” до влади на “горбі” популярного лідера, а потім ведуть власну політичну гру.

Водночас, В.ФЕСЕНКО зазначив, що проблема імперативного мандата не однозначна. З одного боку треба впливати на тих, хто недотримуються взятих на себе політичних зобов’язань і не мають політичних цінностей. З другого боку запровадження імперативного мандату є дуже радикальним хірургічним методом.

“Можна погодитись з позбавленням мандату в разі зради, недотримання свої політичних і ідеологічних зобов’язань, порушення політичної етики”, - зауважив він.

В той же час, В.ФЕСЕНКО висловив занепокоєння, що цей метод може застосовуватись і до партійних дисидентів, до людей, які не відступають від своїх політичних принципів, але можуть виступати внутрішньою опозицією.

На його думку, яскравим прикладом є Михайло БРОДСЬКИЙ, який став опозиціонером як до Мера Києва Леоніда ЧЕРНОВЕЦЬКОГО так і до БЮТ.

“Це є індикатором проблеми імперативного мандату”, - вважає він.

“Фактично нинішнє формулювання закону про імперативний мандат для депутатів місцевих рад дає великий простір для суб’єктивних рішень, оскільки кожного депутата можна покарати у разі недисциплінованої поведінки”, - додав експерт.

На його думку, в даному випадку мова йде не про зрадників, а про встановлення партійної диктатури, партійного авторитарного режиму.

“В цьому я бачу загрозу для внутрішньопартійної демократії, для збереження демократичних принципів в місцевих радах, для внутрішньо фракційних відносинах ”, - сказав він.

На думку В.ФЕСЕНКА, в цьому законі є багато правових “бліх”, оскільки навіть після підпису Президента є сумніви щодо дії цього закону, оскільки його можна оскаржувати і через Конституційний Суд і через суди загальної юрисдикції.

“Автори цього закону не дуже добре попрацювали над ним, і там є за що зачепитись. З огляду на це є серйозні сумніви, чи стане цей закон ефективним інструментом дисциплінувався депутатів”, - переконаний він.

Також В.ФЕСЕНКО вважає, що потрібно боротись не з депутатами-зрадниками, а дивитись як формуються партійні списки.

“Якщо місця у виборчих списках купують, то саме тоді закладається джерела цієї проблеми. Ця проблема буде вирішуватись не один рік, і можливо не одну парламентську каденцію – імперативний мандат не є дуже ефективним, демократичним моральним”, - підсумував політолог.