Ініціатори референдуму щодо дострокового припинення повноважень мера Києва Леоніда ЧЕРНОВЕЦЬКОГО не вважають чинною відмову Київської міської державної адміністрації зареєструвати ініціативні групи.

Про це вони повідомили на прес-конференції в УНІАН.

Зокрема, виконавчий директор політичної партії “Велика Україна” Ірина САМАРІНА повідомила, що сьогодні об 11:00 ініціативна група, нарешті, отримала офіційну відповідь від КМДА, у якій йдеться, що документи, подані на реєстрацію, не відповідають вимогам закону “Про всеукраїнський та місцеві референдуми”. Цей документ підписаний заступником голови Київської міської державної адміністрації Володимиром ГОЛОВАЧЕМ, який, на переконання ініціаторів референдуму, не є уповноваженою особою, оскільки згідно із законом про референдуми розглядати таке звернення має Київський міський голова.

Відео дня

У відповіді з КМДА, зокрема, зазначено, що “списки учасників зборів, які відбулися 23 грудня, містять понад 22 виправлення у даних про учасників зборів, що не дає можливості встановити факт їх участі у зборах”. Водночас, за словами І.САМАРІНОЇ, реєстраційні відомості у відповідності до закону заповнюються безпосередньо перед зборами, і не виключений “людський фактор”, припускались неточності. На кожне виправлення, зазначила вона, було складено акт, в якому було чітко зазначено правильність написання прізвищ і вулиць.

Крім того, І.САМАРІНА заявила, що у листі від КМДА не має остаточної відповіді щодо реєстрації ініціативних груп, а зазначено лише, що подані документи не відповідають вимогам статей 16, 17 закону про референдуми.

Відтак, ініціатори референдуму заявляють, що підстави, викладені В.ГОЛОВАЧЕМ, не є підставами для відмови у реєстрації ініціативної групи з проведення референдуму, і вони не вважають чинною цю відповідь.

У свою чергу, один із ініціаторів проведення референдуму Володимир БОНДАРЕНКО повідомив, що термін для надання відповіді КМДА спливає завтра о 24:00, і до цього часу ініціативним групам мають бути видані підписні листи. За його словами, якщо цього не станеться, “то ми будемо вирішувати, що робити далі”.

Як повідомляв УНІАН, ініціативна група, утворена 23 грудня, була сформована на зборах, що відбулися за підтримки політичної партії «Велика Україна», громадського об`єднання «Голос громади Києва», громадських організацій «Київ-3000», «Комітет із протидії корупції та організованій злочинності», об`єднань депутатів Києва «Рада», «Пора».

На сьогодні в Києві створено ще 5 ініціативних груп з проведення референдуму про недовіру Київському міському голові Леоніду ЧЕРНОВЕЦЬКОМУ та Київській міській раді V скликання. Зокрема, за підтримки БЮТ створено групу, до складу якої ввійшли 210 осіб; за підтримки партії "Реформи і порядок" створено ініціативну групу з 216 осіб, дві ініціативні групи - за підтримки партії "Яблуко" (одна –178 осіб, друга – до 100) та ще одна - 127 киян - за підтримки “Нашої України”.