Найвищий рівень захворюваності на онкологічні хвороби зареєстровано в східних і південних регіонах України, а найменший – в західних.

Про це повідомив головний онколог Чернігівської області Володимир ЗОТОВ сьогодні на прес-конференції в УНІАН.

«Найвищий рівень захворюваності відзначається в економічно розвинених, промислових регіонах країни – на сході і півдні, середній рівень – в центральному регіоні, і найнижчий – в західній Україні», – сказав В.ЗОТОВ.

Відео дня

У свою чергу, директор Департаменту надання медичної допомоги населенню Міністерства охорони здоров`я України Раїса МОЇСЕЄНКО відзначила, що рівень захворюваності на онкологічні хвороби залежить від рівня забруднення навколишнього середовища. «Чим вищий рівень забруднення, тим вище рівень захворювань. У західному регіоні немає хімічної, металургійної промисловості, тому і рівень захворюваності там нижчий», - пояснила вона. Крім того, зазначила Р.МОЇСЕЄНКО, на рівень захворюваності великий вплив надає спосіб життя людини – куріння і неправильне харчування.

За словами головного онколога МОЗ Ігоря ЩЕПОТІНА, виходячи з причин захворювань, Міністерство охорони здоров`я робить акцент на профілактичні заходи. «Основна причина – стан навколишнього середовища, на другому місці – неправильне харчування, а далі – куріння, вживання алкоголю і відсутність фізичного навантаження», - відзначив він.

І.ЩЕПОТІН вважає важливим напрямом профілактичної діяльності руйнування негативного іміджу злоякісних утворень. «У нас діагноз онкологічного захворювання прирівнюється до смертельного вироку. Навіть в нашій країні у разі раннього звернення до фахівців і ранньої діагностики раку більше 50% хворих видужують, тоді як існує протилежна думка», - зазначив фахівець.

Довідка УНІАН. В Україні щорічно від онкологічних захворювань вмирає майже 90 тисяч чоловік, з яких 35% - громадяни працездатного віку.

Онкопатологія є причиною 15% смертності в Україні і поступається лише серцево-судинним захворюванням.

В Україні щорічно реєструється більше 150 тисяч нових випадків захворюваності на онкологічні хвороби. В онкологічних медустановах на обліку перебуває більше 800 тисяч хворих.