Комітет виборців України висловлює сумнів щодо можливості проведення у Києві місцевого референдуму щодо недовіри столичній владі.

Про це сказав сьогодні на прес-конференції в УНІАН голова правління Комітету виборців України Ігор ПОПОВ.

За його словами, у разі, якщо ініціатори референдуму щодо недовіри столичній владі навіть і пройдуть етап реєстрації ініціативних груп, то на етапі збору та перевірки підписів закон дозволяє „робити будь-що для того, щоб скасувати ці зібрані підписи”. Тому, прогнозує І.ПОПОВ, „максимум, до чого дійдуть ініціатори - це, зібравши небагато підписів, влаштують скандал з приводу того, що їх не хочуть приймати”.

Відео дня

При цьому голова правління КВУ припустив можливість наступного сценарію у деяких ініціаторів референдуму, коли „хтось подає заяву помилково, щоб отримати відмову”. (Як повідомлялося, сьогодні перша ініціативна група з проведення місцевого референдуму у столиці отримала відмову у реєстрації у зв’язку з наявністю у поданих для реєстрації документах 22 помилок).

За словами І.ПОПОВА, ініціаторам референдуму буде важко зібрати підписи не лише через норми закону, але й через те, що „хоча серед киян й існують певні негативні настрої через підвищення тарифів, однак ставити підписи люди не дуже охочі”. Окрім того, додав він, „довести, що частина з цих підписів сфальсифікована, буде дуже легко”.

Як повідомляв УНІАН, відмову у реєстрації отримала ініціативна група, що була утворена 23 грудня на зборах, які відбулися за підтримки політичної партії «Велика Україна», громадського об`єднання «Голос громади Києва», громадських організацій «Київ-3000», «Комітет із протидії корупції та організованій злочинності», об`єднань депутатів Києва «Рада», «Пора».

На сьогодні в Києві створено ще 5 ініціативних груп з проведення референдуму про недовіру Київському міському голові Леоніду ЧЕРНОВЕЦЬКОМУ та Київській міській раді V скликання. Зокрема, за підтримки БЮТ створено групу, до складу якої ввійшли 210 осіб; за підтримки партії "Реформи і порядок" створено ініціативну групу з 216 осіб, дві ініціативні групи - за підтримки партії "Яблуко" (одна –178 осіб, друга – до 100) та ще одна - 127 киян - за підтримки “Нашої України” .